Ranice v ustih: Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Ranice v ustih niso samo nadležne, lahko so tudi izjemno boleče. V skrajnih primerih celo preprečijo vnos hrane. Toda kako natančno nastanejo? Najprej je treba poudariti, da je draženje v predelu ust običajno boleče, vendar razmeroma neškodljivo. Le izjemno redko je pokazatelj resnejših bolezni, kot je npr. rak. Kljub temu so neprijetni in lahko močno omejijo kakovost življenja. Zato je vredno razmisliti o vzrokih in metodah zdravljenja.

Kako ranice v ustih nastanejo?

Vnetje ustne sluznice se pogosto pojavi kot posledica pretrde zobne ščetke ali spremljajočih simptomov drugih bolezni. Najpogostejše so tako imenovane afte. Te so samostojna bolezen in so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Boleči mehurčki z rumenkasto do belo oblogo in rdečim robom veljajo za najpogostejšo bolezen ustne sluznice. Njihov vzrok pogosto ni jasen, vendar obstajajo dejavniki tveganja, ki lahko spodbujajo nastanek ranic in mehurčkov na vnetih predelih ustne sluznice. Različni znanstveni viri ugotavljajo, da ima do 40 odstotkov prizadetih pojav v družini, kar kaže na genetsko predispozicijo. Uživanje živil, ki vsebujejo gluten, naj bi spodbujalo tudi nastanek aft v primeru intolerance.

Kot možna vzroka vnetja se omenjata tudi stres in pomanjkanje spanja. Draženje v ustni votlini lahko povzročijo tudi nekatera živila, kot so čokolada, jagode, paradižniki in sir ter topli napitki. Mehansko povzročene lezije, ki jih povzroči pregrobo ščetkanje zob, pretrde zobne ščetke ali problematična tehnika ščetkanja, so včasih odgovorne za rane, kot tudi točke pritiska zaradi zobnega aparata ali zobnih protez. Možni vzroki so tudi simptomi pomanjkanja železa, folne kisline in cinka. Ker slina vlaži in ščiti ustno sluznico, so rane v ustih včasih tudi neprijeten stranski učinek nekaterih zdravil, ki zavirajo izločanje sline in povzročajo suha usta.

Kaj lahko storite glede bolečih točk v ustih?

Neprijeten pekoč občutek v ustih običajno izgine sam od sebe v nekaj tednih. V tem času pa morate paziti, da čim manj dražite vneto ustno sluznico. Konkretno to pomeni izogibanje posebej pekočim in grobim jedem, pa tudi kislim in slanim jedem ter intenzivnim začimbam. Če imate boleče mehurje, morate iz prehrane odstraniti tudi ogljikovo kislino.

Če imate simptome, bodite pozorni tudi na posebej temeljito ustno higieno, da se v poškodovani ustni votlini ne naselijo bakterije. Pri umivanju zob dvakrat na dan pa ne smete uporabljati pretrde zobne ščetke. Če ste nagnjeni k pogostim vnetjem ustne sluznice, priporočamo zobno pasto brez natrijevega lavril-sulfata. Redno uporabljajte tudi zobno nitko za medzobne prostore, strgalo za jezik proti bakterijam na površini jezika in antibakterijsko ustno vodico, po možnosti brez alkohola. Pomaga tudi izpiranje ust z vodo po vsakem obroku.

Če vaši simptomi po nekaj dneh ne izginejo sami od sebe ali če imate pogosto rane v ustih, se vsekakor posvetujte z zobozdravnikom. S tem lahko na začetku zdravimo afte ali druge bolezni lokalno, v primeru hujšega napredovanja bolezni pa tudi sistemsko z dajanjem zdravil.

Najboljša domača zdravila v primeru ranic v ustih

Nekatera domača zdravila lahko pospešijo proces celjenja. Tukaj je nekaj naravnih zdravil, ki jih morda že imate pri hiši in pomagajo pri lajšanju bolečin, povezanih z vnetjem: olje čajevca, aloje vera, izvleček rabarbare, izvleček ognjiča, izvleček kamilice in soda bikarbona (zmešana z vodo kot pasta).

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni