Zdravje dlesni lahko izboljša vaše splošno zdravje.

Vaše dlesni so naravna zaščita pred škodljivimi bakterijami. Če imate težave z dlesnimi, kot sta krvavenje in vnetje, to pomeni, da vaše dlesni izgubljajo moč.

Naš test vam pomaga pravočasno prepoznati simptome, da lahko ukrepate. Pomaga vam, da izveste več o vašem osebnem zdravju dlesni. In če imate tveganje za težave z dlesni – prejmete ustrezna priporočila.

Ugotovite zdaj, kako zdrave so vaše dlesni.

Ta test je samo v informativne namene in ni nadomestilo za zdravniški nasvet, diagnozo ali zdravljenje.

O svojem osebnem tveganju se pogovorite s svojim zobozdravnikom.

Rešite kviz zdaj

Preverite, kako zdrave so vaše dlesni.

1. Povejte nam, koliko ste stari ...

2. Ste trenutno noseči?

3. Ali imate kaj od naštetega?

4. Kako visoka je vaša raven stresa?

5. Ste kadilec?

6. Ste opazili kaj od tega?

7. Ste bili pri zobozdravniku na zdravljenju parodontalne bolezni?

8. Ali se vaši zobje majajo?

9. Kako negujete svoje dlesni?

Vprašanje 1 - 9

Vaše dlesni so zdrave

Dobro opravljeno! Glede na vaše odgovore je videti, da so vaše dlesni zdrave!

Nadaljujte z dobrim delom.

 • Redno obiskujte svojega zobozdravnika
 • Dvakrat na dan si pravilno umijte zobe
 • Vsak dan uporabljajte zobno nitko in usta sperite z antibakterijsko ustno vodico za pomoč pro boju proti bakterijam
 • Ohranite zdrav duh in telo: vaše ustno zdravje lahko vpliva na vaše splošno zdravje – in obratno.
 • Jejte uravnoteženo prehrano, ne pretiravajte s sladkorjem, ki ljubi zobne obloge, in drugimi ogljikovimi hidrati. (Sladkorna bolezen je dejavnik tveganja.)
 • Opustite kajenje in druge tobačne izdelke – vključno s tobakom za žvečenje.
 • Zmanjšajte stres. Meditacija, joga, telovadba, vodenje dnevnika hvaležnosti, sprememba življenjskega sloga – karkoli zmanjša stres, je dobro, tudi če so vaše dlesni v popolnem stanju.

S preventivnimi ukrepi bodo vaše dlesni živele dolgo, srečno, rožnato in brez bolezni.

Priporočeni izdelki:

Tveganje za težave z dlesnimi s trenutnimi simptomi

Glede na vaše odgovore se zdi, da imate morda akutne težave z dlesnimi. To lahko pomeni resnejšo težavo, zato je priporočljivo, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom.

 • Dajte prednost obisku pri zobozdravniku
 • Dvakrat na dan si pravilno umijte zobe
 • Uporabljajte specializirane izdelke za nego dlesni

Če jih ne odstranite z redno nego, zobne obloge, ki se nabirajo na zobeh, proizvajajo toksine, ki lahko dražijo dlesni in povzročijo simptome vnetja dlesni. Bodite pozorni na dlesni, ki med ščetkanjem krvavijo, pa tudi na vnetje in občutljivost. Slab zadah, še posebej, če ga imate redno, je lahko še en pokazatelj. Zobje, ki so videti podolgovati zaradi umika dlesni, so še en pogost znak vnetja dlesni in poznejših stopenj bolezni dlesni. Ljudem, ki imajo težave z dlesnimi, lahko koristijo izdelki za ustno nego, razviti posebej zanje.

Priporočeni izdelki:

V nevarnosti za težave z dlesnimi, trenutnih simptomov ni

Glede na vaše odgovore se zdi, da ste nagnjeni k razvoju težav z dlesnimi.

 • Vprašajte svojega zobozdravnika o zdravju vaših dlesni
 • Pravilno umijte zobe dvakrat na dan
 • Uporabljajte specializirane izdelke za nego dlesni

Bolezen dlesni se začne z zobnimi oblogami – plastjo, v kateri se skrivajo bakterije, ki se vedno tvori na vaših zobeh, ne da bi se tega sploh zavedali. Bakterije v zobnih oblogah, ki se kopičijo v prekomernih količinah, lahko dražijo dlesni in sprožijo bolezni dlesni.

Če ste kadilec, doživljate veliko dnevnega stresa ali trpite za kroničnimi boleznimi, kot sta sladkorna bolezen ali srčno-žilne bolezni, ste morda izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj bolezni dlesni.

Ljudem, ki imajo težave z dlesnimi, lahko koristijo izdelki za ustno nego, razviti posebej zanje.

Naši strokovnjaki priporočajo

Zobna pasta za zaščito dlesni meridol® se bori proti vzroku krvavitve in vnetja dlesni* ter pomaga zaščititi pred ponovitvijo*.

*Bakterije v zobnih oblogah, z redno uporabo.

Priporočeni izdelki:

Visoko tveganje za težave z dlesnimi

Glede na vaše odgovore se zdi, da obstaja veliko tveganje za pojav težav z dlesnimi. Dajte prednost čimprejšnjemu obisku zobozdravnika in skrbi za dlesni.

 • Dajte prednost obisku pri zobozdravniku
 • Dvakrat na dan si pravilno umijte zobe
 • Uporabljajte specializirane izdelke za nego dlesni

Bolezen dlesni se začne z zobnimi oblogami – plast, v kateri se skrivajo bakterije, ki se vedno tvori na vaših zobeh, ne da bi se tega sploh zavedali. Bakterije v zobnih oblogah, ki se kopičijo v prekomernih količinah, lahko dražijo dlesni in sprožijo bolezni dlesni.

Blaga oblika bolezni dlesni, gingivitis, je vnetje dlesni, ki ga povzročata nabiranje zobnih oblog in zobnega kamna na zobeh. Gingivitis je reverzibilen, če ga zdravimo, kar ustavi bolezen dlesni. Nezdravljen gingivitis se lahko spremeni v parodontitis. Ta bolezen resneje okuži tkivo dlesni, povzroči nastanek obzobnih žepkov in okužbo kostnega tkiva.

Ljudem, ki imajo težave z dlesnimi, lahko uporabijo izdelke za ustno nego, razvite posebej zanje. Razmislite o tem, da bi vaši dnevni rutini dodali dodatno nego, kot so posebej oblikovani antibakterijski izdelki, ki pomagajo v boju proti bakterijam, in čiščenje medzobnih prostorov.

Naši strokovnjaki priporočajo

Periogard Gum Care s svojo dvojno aktivno formulo s kositrom in fluorom, stabilizirano s cinkovim fosfatom, nudi dolgotrajno pomoč v boju proti bakterijam. Pomaga v boju proti bakterijam v zobnih oblogah, ki so vzrok za težave z dlesnimi in tako pomaga preprečiti pojav težav z dlesnimi in razdraženostjo*.

Priporočeni izdelki: