Katera zobna pasta za parodontalno bolezen in gingivitis?

Branje tega članka vam bo vzelo 5 minut

Osnova ustne higiene je redno in temeljito umivanje zob z zobno pasto. Vendar pa je izbira vrst ogromna. Največkrat iz navade ostanemo pri zobni pasti, ki se nam je nekoč zdela dobra. V večini primerov je to povsem v redu. Če pa so dlesni vnete ali pa je v najslabšem primeru parodont že poškodovan, je treba zobno pasto izbrati bolj previdno.

Za mehansko čiščenje zob skrbijo čistilna telesa iz silikatnih zmesi, belila ali marmornega prahu, ki skupaj z zobno ščetko čistijo zobne obloge in bakterije.

Penilci enakomerno porazdelijo zobno pasto v ustih ter zrahljajo ostanke in zobne obloge.

Najpogosteje uporabljen vlažilec je sorbitol. Nadomestek sladkorja preprečuje izsušitev zobne paste. Zobna pasta dobi prijeten okus z aromami, proizvajalci pa uporabljajo konzervanse, da preprečijo prezgodnje kvarjenje.

Za dodatne zahteve so na voljo tudi številne neobvezne sestavine, ki služijo različnim namenom. Znano je, da fluor utrjuje zobno sklenino in dolgoročno preprečuje nastanek kariesa. Pirofosfat se uporablja za preprečevanje mineralizacije zobnih oblog in zobnega kamna. Cinkove soli tudi preprečujejo nastanek zobnega kamna in so učinkovite proti slabemu zadahu. In končno, kositer v kombinaciji z amino-fluoridom ima močan antibakterijski učinek, tako da se odpravi vzrok vnetja dlesni.

Glavni povzročitelj obolenj dlesni, ki lahko vodijo do parodontoze, so bakterije, ki se naselijo v obliki oblog predvsem na robu dlesni. Tako imenovane obloge lahko najdemo tudi na površini jezika, saj se nekatere bakterije tam v številnih vdolbinah še posebej dobro počutijo. Samo umivanje zob ni dovolj za boj proti gingivitisu ali parodontozi, je pa vedno osnova optimalne ustne higiene. V vsakem primeru je ta sestavljeno iz umivanja zob z zobno ščetko, zobno pasto in zobno nitko ter redne uporabe ustne vodice. To vključuje tudi vsakodnevno uporabo posebnega strgala za jezik. To vam omogoča, da doma sami preprečite težave z dlesnimi ali jih omejite, če so vas že prizadele. Poskrbite pa tudi za strokovno čiščenje zob v zobozdravstveni ordinaciji in na redne preglede. Prav tako morate nemudoma odreagirati ob rahlem pogostem krvavenju dlesni, saj gingivitisa ne gre jemati zlahka. Tudi če nimate drugih težav, saj je glavna težava v tem, da se parodontoza pogosto odkrije prepozno. Vendar pa je s pravilnim zdravljenjem velik del škode popravljiv.

Katera zobna pasta pa pomaga v boju proti gingivitisu in parodontozi?

Obstajajo različice zobne paste, ki so posebej zasnovane za odpravo ne le simptomov, ampak tudi temeljnih vzrokov vnetja. Kombinacija učinkovin amino-fluorida in kositrovega fluorida je priporočljiva zaradi učinka proti zobnim oblogam in vnetja. To dokazano trajno odstrani trdovratne zobne obloge. Poleg tega zobna pasta s temi sestavinami nudi odlično zaščito pred kariesom. Redna uporaba celo spodbuja regeneracijo razdraženih dlesni. Zobna pasta, ki vsebuje fluorid, podpira tudi temeljito nego zob, saj utrjuje zobno sklenino in zmanjšuje mikrobe. Ksilitol in klorheksidin sta učinkovita tudi proti bakterijam. Eterična olja in zeliščni izvlečki, kot so žajbelj, kamilica in meta, preprečujejo vnetja in lahko tudi podpirajo celjenje.

Pogled v sestavine komercialno dostopnih zobnih past je zato nujno potreben zaradi zgoraj opisanih razlogov. Poleg tega, če imate vnetje dlesni ali parodontozo, vedno upoštevajte nasvet svojega zobozdravnika.

Delite ta članek z drugimi

Katera zobna pasta za parodontalno bolezen in gingivitis?

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni