Ali se lahko odmik dlesni samodejno popravi?

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Če mislite, da so vaši zobje videti daljši, kot so bili prej, je to lahko zaradi vaših dlesni. Do odmika dlesni lahko pride iz več razlogov, od umivanja zob s premočnim pritiskom do škrtanja z zobmi. Vaše navade ustne nege, poravnava zob, način življenja in geni prav tako igrajo vlogo pri odmikanju dlesni.

Ker odmik dlesni vpliva na videz nasmeha in vam lahko zruši samozavest, se morda sprašujete, ali lahko odmaknjene dlesni ponovno zrastejo? Odmaknjene dlesni ne zrastejo same od sebe, zato se lahko pogovorite s svojim zobozdravnikom ali parodontologom o možnostih zdravljenja, ki so na voljo za odpravo težave in preprečevanje poslabšanja.

Kaj se zgodi, ko se dlesni odmaknejo?

Vaše dlesni so namenjene zaščiti vaših zob in to na dva načina. Prvič, pritrjena dlesen varno poveže vaše zobe s kostjo. Drugič, nepritrjena dlesen ali dlesna sluznica ščiti notranjost vaših lic in dlesni. Rob tkiva dlesni, ki obdaja vaše zobe, je znan tudi kot žleb dlesni. Ko se rob odmakne od zoba, ostanejo korenine izpostavljene in bolj dovzetne za nastanek kariesa in izgubo zoba.

Ali odmaknjene dlesni ponovno zrastejo? Žal ne. Ko se tkivo dlesni enkrat umakne in odmakne od zob, je to stanje permanantno in preprosto ni mogoče, da bi dlesni ponovno zrasle.

Možnosti zdravljenja odmika dlesni

Čeprav se vaše dlesni ne povrnejo same od sebe, obstaja nekaj načinov za zdravljenje odmika dlesni. Najprimernejše zdravljenje je odvisno od tega, kako napredoval je odmik in ali imate simptome parodontalne bolezni. Če je odmik precejšen, vam bo zobozdravnik morda priporočil presaditev dlesni, da nadomesti izgubljeno tkivo. Presaditev dlesni je kirurški poseg, ki običajno vključuje odvzem tkiva z določenega področja, na primer neba, in nato prenos v predel dlesni. Če imate znake bolezni dlesni, lahko zobozdravnik najprej opravi globinsko čiščenje zob, da odstrani vse bakterije in ostanke, preden se tkivo pritrdi.

Druga metoda zdravljenja odmika dlesni je znana kot kirurška tehnika luknjice. Gre za tehniko, kjer v dlesni naredijo drobne zareze, da lahko del dlesni dvignejo nazaj preko obstoječega tkiva na izpostavljenih koreninah. Študije so pokazale, da ima ta način visoko stopnjo uspeha in zadovoljstva pacientov.

Preprečevanje nadaljnjega odmika

Po zdravljenju odmika dlesni, je pomembno najti način za zmanjšanje tveganja nadaljnjega odmika. V primeru, blagega odmika, vam bo zobozdravnik morda priporočil, da se osredotočite na preprečevanje nadaljnjega odmika, namesto na zdravljenje obstoječega odmika.

Če je odmik posledica premočnega ščetkanja zob ali uporabe zobne ščetke s trdimi ščetinami, vam bo zobozdravnik morda svetoval, da omilite ščetkanje in uporabite manj pritiska ali sile. S tem ne boste odpravili obstoječega odmika, zmanjšali pa boste verjetnost, nadaljnega odmika dlesni. Ena od možnosti je tudi, da uporabljate zobno ščetko z mehkimi ščetinami, ki pomaga zaščititi površine sklenine in dlesni in ne nadaljujete z uporabo ščetke s trdimi ali srednjimi trdimi ščetinami.

Dobre navade ustne higiene- ščetkanje dvakrat na dan in nitkanje vsaj enkrat na dan, lahko prav tako preprečijo nastanek dodatnega odmika dlesni. Če je vaše odmikanje dlesni posledica krivih zob ali nepravilnega ugriza, lahko popravilo ugriza ali zob upočasni ali zaustavi odmik. Ker kajenje in uporaba tobaka povečata tveganje za odmik dlesni, opustitev te navade pomaga pri preprečevanju nadaljnega odmika dlesni.

Če se pogledate v ogledalo in opazite, da so vaši zobje daljši ali če čutite občutljivost zob zaradi odmika dlesni, ne čakajte, z obiskom zobozdravnika za nasvet in zdravljenje. Vaše dlesni ne zrastejo znova, vendar obstajajo načini za rešitev težave, za izboljšanje videza vašega nasmeha, povečanje samozavesti in izboljšanje ustnega zdravja.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni