Nega otečenih, krvavečih dlesni

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Težave z dlesnimi lahko doletijo kogarkoli. Najsi je krivo pregrobo ščetkanje, morda premočno nitkanje, vsekakor ste že kdaj opazili vaše dlesni pordele, otekle ali so celo zakrvavele po čiščenju ali nitkanju. Zdrave dlesni se po blagi poškodbi običajno hitro zacelijo, če pa oteklina ali krvavenje vztrajata več dni ali še dlje, je vzrok težav verjetno nekje drugje.

Možni vzroki za krvavenje dlesni

Normalne dlesni so rožnate in čvrste na dotik. Če so vaše dlesni svetlo rdeče barve, otekle, zabuhle ali občutljive, je to znak bolezni dlesni. Začetna stopnja bolezni dlesni je vnetje dlesni, ki je najpogostejši vzrok za težave z dlesnimi pri odraslih. Vendar pa obstajajo tudi drugi vzroki za otekle ali krvaveče dlesni, vključujoč:

  • Osebe, z motnjo strjevanja krvi
  • Nosečnost in hormonske spremembe pri ženskah
  • Nošenje zobne proteze, ki se ne prilega popolnoma
  • Premočno ščetkanje
  • Nepravilno nitkanje
  • Okužbe
  • Uporaba kemoterapije
  • Ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi
  • Kajenje in žvečenje tobaka
  • Pomanjkanje vitaminov

Preventivni ukrepi

Ustrezna ustna higiena pomaga pri preprečevanju težav z oteklimi in krvavečimi dlesnimi. Pomembno je, da ščetkate zobe približno dve minuti vsaj dvakrat na dan in uporabite nitko vsaj enkrat na dan. Za pravilno umivanje zob uporabljajte kratke, nežne poteze in bodite še posebej pozorni na rob dlesni, vaše zadnje zobe in vse zalivke, krone ali popravke, ki jih imate. Razmislite o uporabi zobne ščetke z mehkimi ščetinami, ki ima prilagodljivo glavo in je posebej zasnovana za preprečevanje prekomernega pritiska na vaše dlesni.

Začnite z rutino nitkanja vsak večer, preden greste spat. Pomembno je pravilno nitkanje med zobmi, ukrivljenje nitke okoli zoba v obliki črke C in nežno premikanje gor in dol ter pod robom dlesni. Prepričajte se, da za vsak zob uporabite nov del nitke, da ne premikate zobnih oblog z zoba na zob. Ker nitkanje odstranjuje bakterije v zobnih oblogah in ostanke hrane, je to pomemben preventivni korak pri preprečevanju bolezni dlesni."

Otekle in krvaveče dlesni pri otrocih

Na mestu, kjer vašemu otroku raste nov zob, boste opazili oteklino in rdečico. Na občutljivo področje pritisnite led, da pomirite vnetje. Včasih lahko trdi bomboni ali hrustljavi predmeti opraskajo otrokove dlesni, kar lahko povzroči krvavitev in otekanje. Prav tako si otroci pogosto, po padcu ali med igro poškodujejo usta. Če je poškodba videti resna in morebitna krvavitev traja več kot 10 minut, obiščite zdravnika.

Zdravljenje

Pri blažjih primerih oteklih dlesni razmislite o pravilnem čiščenju dlesni in splakovanje ust s slano vodo, kar pripomore k zmanjšanju otekanja. Krvavenje dlesni bo olajšala gaza, namočena v ledeno vodo, ali vlažna vrečka čaja, pritisnjena na krvaveče mesto. V normalnih okoliščinah lahko za lajšanje bolečin vzamete tudi zdravilo brez recepta, kot sta ibuprofen ali acetaminofen.

Najboljše zdravilo za vnetje dlesni je profesionalno čiščenje zob, ki odstrani zobni kamen in obloge. Ščetkanje z dobro zobno pasto s fluorom omogoča boj proti bakterijam do 12 ur. Poleg tega zavira nabiranje zobnih oblog, nastanek zobnega kamna, karies, vnetje dlesni in slab zadah v času, do naslednjega obiska pri zobozdravniku.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni