Halitoza, ki jo povzročata česen in čebula:

Kaj pomaga proti smradu?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut.

Halitoza je medicinski izraz za slab zadah. Razlikujemo med dvema oblikama. Začasen slab zadah imenujemo prehodna halitoza. Ta slabi zadah je neškodljiv, saj bo, kot pove že njegovo ime, spet minil. Slab zadah zjutraj sodi v to kategorijo. Ponoči encimi v slini razgradijo ostanke hrane med zobmi, na jeziku ali na robu dlesni. Pri tem se sproščajo hlapne žveplove spojine, ki povzročajo neprijeten vonj.

Veliko pogostejši vzrok za začasen slab zadah so nekatera živila. Med krivci sta tudi česen in čebula. Vsi poznajo neprijeten zadah po jedi kebaba, tsatsikija ali testenin z aiolijem. Razlog za to je tako imenovani alicin, produkt cepitve aminokisline aliin v česnu. Ta žveplova snov nastane v kemični reakciji, ko se česen zdrobi. V tem procesu encimi razgradijo aliin v alicin in druge aromatične snovi. Po zaužitju te najprej vstopijo v prebavila. Tam se absorbirajo in sprostijo v kri. Nato se razširijo po telesu. Žveplove snovi se ponovno sproščajo skozi pljuča in kožo in so odgovorne za dobro znan vonj. Pravzaprav je nemogoče jesti česen, ne da bi ga vonjali.

Po obroku v restavraciji pa je potrebna rešitev, če ne želite motiti okolice z neželenimi vonjavami. Obstajajo orodja, s katerimi se lahko hitro, vsaj začasno znebite vonja. Žvečilni gumi poprove mete je dobro znana metoda. Proti slabemu zadahu so priljubljena tudi kavna zrna, ingver in listi peteršilja. Žal je vonj z njim lahko pokrit le nekaj časa.

Pogost zadah pa je običajno bakterijska oblika zadaha, tako imenovana patološka halitoza. Z redno in temeljito ustno higieno lahko preprečite nastanek te oblike zadaha. V boju proti zadahu iz ust imate na voljo nekaj medicinsko zanesljivega orožja.

Z zobno ščetko preprečite usedline predvsem na robu dlesni.

Antibakterijska in fluorirana zobna pasta pomembno prispeva k dobri ustni higieni. Poleg kositrovega fluorida in amino-fluorida nekatere zobne paste vsebujejo tudi cink, ker kovinski ioni, kot sta kositer in cink, nevtralizirajo žveplove spojine, ki jih proizvajajo bakterije.

Jezik je glavni vzrok za halitozo, saj se tam kopiči največ bakterij. Ko obloge razpadejo, izločajo hlapne žveplove spojine, ki povzročajo neprijeten vonj. S čistilnikom za jezik lahko učinkovito in nežno odstranite bakterijske obloge na jeziku.

Zobna nitka posebej odstrani ostanke hrane in zobne obloge v medzobnih prostorih. Z zobno nitko lahko posežete celo na mesta, ki jih z zobno ščetko ne morete ali le s težavo dosežete. Lahko se uporablja tudi zazobne mostičke in vsadke.

Antibakterijska ustna vodica tako kot čistilo za jezik odpravlja bakterije na jeziku in v celotnem predelu ust ter vam daje prijetno svež dah. Velikost vzorčka ali potovalna velikost je še ena možnost za začasno olajšanje vonja po česnu, ki ga čutite po zaužitju hrane zunaj.

Temeljito in redno čiščenje ohranja ravnovesje ustne flore in tako učinkovito preprečuje glavne vzroke zadaha iz ust.

Če imate kljub temeljiti ustni higieni vztrajen zadah, poiščite strokovni nasvet svojega zobozdravnika. Lahko razjasni možne vzroke in uvede ustrezno terapijo.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni