Kako premagati gingivitis v treh preprostih korakih

Branje tega članka vam bo vzelo 3,5 minut

Ali pri umivanju zob opazite krvavenje, imate pogosto slab zadah ali neprijeten okus v ustih? So vaše dlesni rdeče, otekle in občutljive? Glede na spletno stran Mouth Healthy, Ameriškega zobozdravstvenega združenja (ADA), so vse to simptomi vnetja dlesni- gingivitisa, zgodnje stopnje parodontalne bolezni (bolezni dlesni). Gingivitis se začne, ko se na rob dlesni lepijo zobne obloge v katerih so bakterije, ki povzročijo vnetje v tkivih dlesni. Ampak ne skrbite; lahko ga pozdravimo. Želite izvedeti, kako se boriti proti gingivitisu? Zelo enostavno: ščetkanje, nitkanje in profesionalno čiščenje.

Pravilno ščetkanje zob

Vaše navade pri ščetkanju zob se morda zdijo neoporečne, vendar je vedno prostor za izboljšave. Prvi korak v boju proti gingivitisu se začne tukaj. Uporabite zobno ščetko z mehkimi ščetinami, ki je dovolj majhna, da lahko z njo dosežete težko dostopna mesta. Za pravilno ščetkanje postavite zobno ščetko pod kotom 45 stopinj proti liniji dlesni in uporabljajte kratke, nežne poteze naprej in nazaj po vsakem zobu, vsaj dve minuti. Zobe ščetkajte sistematično, da ne zgrešite nobenega predela. Očistite zunanje površine zgornjih zob in nato pojdite na zunanje površine spodnjih zob. Potem očistite notranje površine zgornjih zob in nato enako še spodnje zobe. Nazadnje očistite žvečilne površine zob in odstranite vse preostale bakterije s ščetkanjem jezika.

Zavrzite stare in obrabljene zobne ščetke, na katerih so lahko bakterije. Tudi obrabljene ščetine ne bodo dovolj dobro očistile zob. Vprašajte svojega zobozdravnika, katera zobna pasta je prava za vas; obstajajo izdelki za vsako zobozdravstveno potrebo. Večina zobnih past ima lastne formule za beljenje in preprečevanje kariesa, spet druge skrbijo za zobe, ki so bolj nagnjeni k draženju, povezanemu z boleznijo dlesni ali občutljivostjo zob.

Pravilno nitkanje

Po trditvah ADA-e, zobna nitka očisti zobne obloge z območij, ki jih vaša zobna ščetka ne doseže – med zobmi in pod dlesnimi. Zato je nitkanje ključni dejavnik pri preprečevanju vnetja dlesni.

Nitkajte enkrat na dan, najbolje pred spanjem, ko ste že zaužili vse obroke v dnevu. Zavijte nitko ( dolžine približno 45 cm ) med vaše sredinske prste. Nitko držite napeto med palcema in kazalcema ter jo potisnite med zobe, naredite obliko črke C okoli vsakega zoba in s potiskanjem in vlečenjem ter nato z gibi navzgor in navzdol očistite medzobni prostor. Nitko potegnite čez dlesni med zobmi in naredite isto rutino na drugi strani. Nitko boste morali ukriviti okoli vsakega zoba, da bo lahko dosežete pod rob dlesni. Ko očistite obe strani zob, premaknite nitko, tako da dobite čisto površino, ki jo uporabite za nitkanje naslednjih dveh zob.

Pazite, da nitke ne pritiskate na silo in uporabljajte čiste dele nitke, ko se premikate skozi usta, da ne prenašate bakterij z zoba na zob. Bodite temeljiti in s počasnimi gibi naprej in nazaj, odstranite nitko iz prostora med zobmi. V primeru težav se za priporočila, obrnite na svojega zobozdravnika. Obstajajo povoščene in nepovoščene različice, pa tudi držala za nitko, če imate težave pri navitju in prijemu nitke.

Profesionalno čiščenje zob

Če zobnih oblog s ščetkanjem in nitkanjem, ne očistite dovolj temeljito, se strdijo v zobni kamen. Zobni kamen se kopiči in nanj se lepijo dodatne zobne obloge, kar povzroči povečanje bakterijskih toksinov, ki lahko vodi v napredovanje gingivitisa in razvoj resnejših oblik bolezni dlesni, kot je parodontoza.

Profesionalno čiščenje je najboljši način za odstranjevanje zobnega kamna. Če vaše vnetje dlesni še ni napredovalo, ga bo profesionalno čiščenje pomagalo izničiti. Čiščenje zobnega kamna vključuje luščenje trdih zobnih oblog s površine zoba in luščenje ter glajenje zobnih korenin,s čimer spodbudimo celjenje po odstranitvi zobnih oblog in kamna. Večini ljudi zadostuje preventivno čiščenje dvakrat letno, vendar vam lahko vaš zobozdravnik predlaga časovnico, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Prej ko boste začeli, bolje bo za vas. Zdaj ko veste, kako se boriti proti gingivitisu, bodo vaša usta zdrava, brez skrbi za bolezni dlesni v prihodnosti. Kar tako naprej!

Delite ta članek

Kako premagati gingivitis v treh preprostih korakih

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni