Zdravljenje krvavečih dlesni

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Umivate si zobe. Uporabljate medzobne ščetke ali nitko. Nato opazite, da vam dlesni rahlo krvavijo. Morda mislite, da to ni nič posebnega (in morda tudi ni), vendar bi morali obiskati svojega zobozdravnika, da to preveri. Krvaveče dlesni so lahko začetek vnetja dlesni, ki se lahko konča z napredovalo boleznijo dlesni. Dobra novica: s pravilno obravnavo lahko to zgodbo spremenite.

Kaj je vnetje dlesni?

Vnetje dlesni je blaga oblika bolezni dlesni, ki jo povzroča nabiranje zobnega plaka (včasih imenovanih tudi biofilm) na vaših zobeh. Povzroča rdečico, draženje in otekanje dlesni okoli korena zob.

Če se vnetja dlesni ne zdravi, se lahko spremeni v bolezen dlesni, ki lahko povzroči izgubo zob. Ustni higienik med čiščenjem zob opazi krvavitev, oteklino in draženje. To so lahko znaki vnetja dlesni. S pravilno ustno nego in nadaljnjim zdravljenjem lahko odpravite učinke vnetja dlesni.

Strokovno zdravljenje krvavečih dlesni

Med pregledom bo vaš zobozdravnik pregledal položaj zob, čeljusti in zobnih dodelav, kot so zobne zalivke, krone in mostički, da ugotovi, ali obstaja težava v poravnavi, ki vam preprečuje učinkovito ščetkanje ali nitkanje. Če obstaja težava, vam bo zobozdravnik predlagal zdravljenje ali strategije za odprave le-te.

Ustni higienik bo s pomočjo parodontalnega sondiranja (merjenje globine dlesni) ocenil, ali imate odmaknjene dlesni. To sondiranje bo ponovil ob vsakem obisku, da bi ugotovil, ali se zdravje dlesni izboljšuje ali slabša.

Higienik vam bo pokazal postopke pravilnega ščetkanja in čiščenja medzobnih prostorov, in vam s tem pomagal izboljšati ustno nego doma. Pregledi, čiščenje in obravnava, ki sledijo so pomembni za spremljanje in odpravo bolezni dlesni.

Zdravljenje krvavečih dlesni doma

Bolje in pogosteje ščetkajte in čistite medzobni prostor. Upoštevajte navodila svojega higienika. Dobra ustna higiena znatno prispeva k odstranjevanju bakterij v ustih, ki lahko povzročijo vnetje dlesni. Pomaga lahko celo izničiti zgodnjo bolezen dlesni. Uporabljajte ščetko z mehkimi ščetinami in redno čistite medzobne prostore. Ščetkajte dvakrat na dan in očistite medzobni prostor vsaj enkrat na dan.

Uporabite antibakterijsko ustno vodico. Zobozdravnik vam bo morda predlagal uporabo antibakterijske ustne vodice v vaši vsakodnevni negi doma. Ne samo, da lahko antibakterijska ustna vodica pomaga odpraviti vnetje dlesni, ampak lahko tudi zmanjša in odstrani bakterije v ustih ter tako prepreči vnetje in krvavenje dlesni.

Prehranujte se zdravo. Zdrava hrana izboljšuje vaše ustno zdravje, saj zagotavlja vašim dlesnim dobra hranila. To pomeni, da jejte več sadja in zelenjave ter manj sladkih živil, vključno z belim kruhom.

Spremljajte stres. Anksioznost lahko vpliva na vaše ustno zdravje. Stres lahko povečuje vnetje v telesu, kar lahko povzroči hitro krvavenje dlesni. Stres tudi zmanjša delovanje vašega imunskega sistema. Zaradi tega se telo težje bori proti okužbam. Poleg tega je zaradi stresa manj verjetno, da boste skrbeli zase, kar neizogibno lahko pomeni, da si manj umivate zobe.

Opustite kajenje. Kajenje je za zdravje škodljivo iz več razlogov, vključno z zobmi in dlesnimi. Kajenje oslabi vaš imunski sistem, zaradi česar se vaše telo težje bori proti bolezni dlesni.

Ne souporabljajte kozarcev ali zobnih ščetk. Bolezni dlesni in krvaveče dlesni so nalezljive. Če ima vaš partner veliko bakterij v ustih, potem boste verjetno povečali tveganje za težave z dlesnimi.

Če opazite krvaveče dlesni, je zelo pomembno da se o tem pogovorite z zobozdravnikom. Nezdravljene težave z dlesnimi, lahko vodijo do vnetja dlesni ali hujših oblik bolezni dlesni. Pokrbite, da bo vaša težava čimprej obravnavana. Obstaja vrsta postopkov v ordinaciji in stvari, ki jih lahko naredite doma, da odpravite bolezen dlesni in izboljate svoje ustno zdravje.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni