Mehurčki na jeziku: Zdravljenje in vzroki

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Le kdo jih ne pozna? Tisti mali, zoprni mehurčki na jeziku, ki so večinoma povsem nenevarni, lahko pa povzročijo neznosne bolečine. Pogosto izginejo same od sebe v nekaj dneh in prizadenejo le začasno. Nekateri pa so še posebej trdovratni in tako boleči, da oboleli začasno ne morejo jesti prave hrane. Obstajajo številni sprožilci in včasih je dovolj le, da se po nesreči ugriznete v jezik. Lahko pa se za tem skrivajo tudi hujše bolezni.

Kaj so ti mehurčki in kako nastanejo?

Na površini jezika so naravno majhne izbokline. Obstajajo različne vrste tako imenovanih papil in večina jih vsebuje okušalne brbončice. Te male izbokline so dovolj velike, da jih lahko vidite s prostim očesom, včasih pa lahko otečejo zaradi draženja, vnetja ali nenamernega ugriza. Vendar simptomi običajno izginejo sami.

Razdraženost zaradi hrane, kemikalij, podhranjenosti, kajenja, uživanja alkohola, nabiranja zobnih oblog ali zobozdravstvenih posegov lahko tudi začasno poveča papile. Drugi vzroki za mehurje, otekline in razjede vključujejo afte, ki se obravnavajo kot samostojna bolezen, bakterijske okužbe, motnje imunskega sistema ali herpes. Vzrok za nastanek aft še vedno ni dokončno pojasnjen. Znanih je le nekaj vidikov, ki lahko spodbujajo razvoj bolečih mehurjev. To vključuje tudi genetske pogoje, ki vodijo do kopičenja v družinah, mehanske poškodbe ustne sluznice zaradi grobe hrane ali pretrde zobne ščetke ali opekline zaradi tople hrane ali vročih napitkov, poškodbe zaradi slabo prilegajočega se zobnega aparata ali proteze, obremenitve imunskega sistema, zdravil, stresa in pomanjkanja železa, cink, folna kislina ali vitamin B12 veljajo tudi za pospeševalce nadležnih mehurčkov. Drugi dejavniki tveganja so predvsem začinjena hrana in kronična vnetna črevesna bolezen, v okviru kemoterapije ali radioterapije se mehurčki pojavijo kot eden izmed številnih stranskih učinkov. In jemanje različnih zdravil, ki povzročajo suha usta, ustvarjajo dobre pogoje za nastanek mehurjev.

Afte se ne pojavljajo samo na jeziku, ampak na celotnem območju ustne sluznice in so značilne belkaste obloge v obliki veziklov. Ker se običajno pozdravijo same, so običajno popolnoma neškodljive.

Kaj lahko storite, če se vam na jeziku pojavijo mehurji. Ciljana preventiva lahko veliko naredi vnaprej. Na primer, izogibajte se znanim sprožilcem draženja in vnetja. Ščitnik za usta med športom vam lahko prepreči, da bi se ugriznili v jezik. Poleg tega je izogibanje posebej začinjeni, trdi ali rezki hrani in pretrdim zobnim ščetkam preventiva za posebej občutljive sluznice.

Ko se boleča področja pojavijo, se priporoča izpiranje z ustno vodico in slano vodo za hitro celjenje ran. Za lajšanje bolečin veljajo tudi naravni pomočniki, kot sta sok iz zelene ali korenčka ter kamilice. Ogromno pitje vode in izpiranje vnetega mesta s toplo slano vodo prav tako podpirata proces celjenja na naraven način. V lekarni pa so na voljo tudi zdravila brez recepta, kot so oralni geli za omrtvičenje in zdravila, ki se nanašajo na rane.

Vendar pa je bistvo vsega temeljita in optimizirana ustna higiena, saj lahko bakterije upočasnijo celjenje ran. Redna nega in čiščenje ustne votline vključuje dvakrat dnevno umivanje zob z zobno ščetko in zobno nitko. Prepričajte se, da je zobna ščetka ustrezne trdote, da preprečite dodatno draženje in poškodbe. Antibakterijska ustna vodica ubija mikrobe, strgalo za jezik, posebej razvito za površino jezika, pa odstrani bakterije, ki se tam počutijo še posebej udobno.

Delite ta članek z drugimi

Mehurčki na jeziku: Zdravljenje in vzroki"

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni