Slad zadah: Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut.

Marsikomu je že od nekdaj neprijetno govoriti s sočlovekom o slabem zadahu. Nihče ne mara slišati, da smrdi - še posebej, če je to lahko povezano s slabo higieno. Vendar pa lahko vztrajen slab zadah vodi v socialno izolacijo zaradi pretiranih tabujev in sramu, kar bistveno zmanjša kakovost življenja prizadetih. Skrajni čas, da se s temo začnemo ukvarjati, razjasnimo vzroke in razumemo, kaj res pomaga.

Ločimo prehoden, torej začasen, slab zadah, ki je običajno posledica prehranjevanja, in pravo halitozo, kot jo imenujemo v strokovnem žargonu. Ta ne izgine kar tako, večinoma jo povzročajo bakterije in se je ni tako enostavno znebiti. Prava halitoza zahteva pomoč zobozdravnika, da ugotovi dejanske vzroke in poišče zdravljenje na podlagi anamneze in zobozdravstvenih izvidov.

Od kod prihaja slab vonj?

Vsakdo ima bakterije v ustih. Te običajno niso razlog za zaskrbljenost. Med njimi so tudi tako imenovane gnilobne bakterije, ki se prilepijo na zobe, jezik in različne prostore. Za preživetje ne potrebujejo kisika, temveč se hranijo z ostanki hrane, krvjo in odmrlimi celicami ter izločajo žveplove spojine, ki ustvarjajo neprijeten vonj, ki spominja na gnila jajca. Manj pozornosti kot ustne higiene namenjamo, bolj se te bakterije ugnezdijo v ustni votlini.

Kaj lahko storite glede slabega zadaha?

Osnova je celovita in temeljita ustna nega s ščetkanjem zob dvakrat dnevno po 3 minute z zobno ščetko in antibakterijsko zobno pasto. Prav tako bi morali vsak dan uporabljati zobno nitko ali medzobne ščetke za vrzeli v zobeh ali za mostičke ali vsadke. Poleg tega je zelo priporočljiva uporaba čistila za jezik. S posebnim strgalom za jezik lahko nežno in učinkovito odstranite obloge s površine jezika, ki so pogosto krive za žvepleno-gnile vonjave. Nazadnje se tudi antibakterijska ustna vodica bori proti bakterijam v celotni ustni votlini.

Nekatera živila in luksuzna živila naj bi jedli le redko ali pa sploh ne. Med slednje zagotovo sodi tobak, saj ni slab le za dlesni. Tudi alkohol in kava ne pripomoreta k svežemu zadahu. Posledice česna in čebule so znane. Toda nekatere vrste sirov, tuna in arašidi so tudi med krivci.

Prijeten zadah iz vrtne lekarne

Proti zadahu pomagajo sveža zelišča, kot so meta, peteršilj ali koper. Klorofil in eterična olja v njih, zlasti apiol, delujejo na vezavo vonjav, pomagata pa tudi kamilica ali melisa. V Indiji ljudje tradicionalno žvečijo semena komarčka po žganju, uživanju hrane, saj ti nevtralizirajo vonjave v ustih. Ingver ne-le razkužuje in ščiti pred prehladom, ampak tudi pred bakterijami, ki povzročajo smrad. Pijete ga kot čaj po obroku ali preprosto prežvečite majhen košček olupljenega ingverja. Sekundarne rastlinske snovi, ki jih vsebuje jabolka, delujejo protibakterijsko in zmanjšujejo slab zadah po obroku ali med njim. Lahko pa žlico jabolčnega kisa vmešamo v kozarec mlačne vode kot ustno vodico. Zelišča ali sveža jabolka niso vedno na voljo. V takih primerih je za odpravljanje neprijetnih vonjav primerna zeliščna listnata zelenjava v obliki klorofilnih tablet.

Če so se smrdljive bakterije že naselile v vaši ustni votlini, tako da vam zadah ves čas neprijetno diši, vam znana gospodinjska sredstva le delno pomagajo in le začasno prekrijejo zadah. Zato je nujna temeljita in optimalna nega celotne ustne votline, saj ubija bakterije in tako zagotavlja trajno svež dah.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni