Gingivitis: Zdravljenje, vzroki in simptomi

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Kri v umivalniku po umivanju zob je za marsikoga del vsakdana. Vendar ne bi smelo biti tako, saj so krvaveče dlesni znak tako imenovanega gingivitisa, to je vnetja dlesni. Običajno je to mogoče enostavno zdraviti doma in pri zobozdravniku v kratkem času in ni razlog za paniko. Vendar ne smete prezreti znakov bolezni dlesni.

Vzroki vnetja dlesni

Glavni vzrok bolezni so bakterijske obloge zaradi neustrezne ustne higiene. Med dlesnijo in zobom se tvori tako imenovana obloga, ki se strdi, če je ne odstranimo. Po več kot 72 urah na zobeh se obloge spremenijo v zobni kamen, v katerem se lahko naselijo škodljive bakterije in neovirano povzročijo vnetje dlesni. Dlesni začnejo rdečeti in otekati. Postanejo gibljive in ne več trdno pritrjene na zobe, pogostejše so tudi krvavitve. Vnetje se nato lahko razširi na parodont, kar imenujemo parodontoza. To pogosto vodi do simptomov, kot so odmik dlesni in slab zadah. Prizadeti nato tvegajo, da se zobne obloge na površini zoba razširijo globoko pod dlesen. Čeljustna kost je razgrajena, kar lahko v napredovalih fazah povzroči izgubo zob.

Kako prepoznate vnetje dlesni?

Glavna nevarnost vnetja dlesni je, da ga prepoznamo in zdravimo prepozno. Kajti vnetje dlesni je za nestrokovnjake težko prepoznavno, saj ne prinaša posebno obremenjujočih simptomov. Prizadete dlesni so rdeče in rahlo otekle. Poleg tega dotik ali umivanje zob pogosto povzroči krvavenje dlesni. Za razliko od parodontitisa, gingivitis prizadene samo dlesni in ne parodonta.

Kako se zdravi gingivitis?

Najpomembnejša je predvsem temeljita ustna higiena. V tem primeru gingivitis običajno izgine v nekaj dneh brez nadaljnjih zapletov. Osnova je običajno umivanje zob dvakrat na dan. Pri obstoječem gingivitisu pa je pozornost bolj usmerjena na področja, kjer se nabirajo zobne obloge. Zato je treba zobno nitko ali medzobne ščetke vsekakor vključiti v vsakodnevno rutino. Te posebej odstranijo škodljive bakterije z mest, ki jih zobna ščetka ne doseže. Antibakterijska ustna voda zaokroži domačo rutino.

  • Grgranje zeliščnih čajev lahko na naraven način podpira ustno higieno. Žajbelj napne dlesni, kamilica pa ublaži vnetje. Olje čajevca lahko nanesete tudi na vnete dlesni. Eterično olje deluje tudi antiseptično in tako pomaga proti vnetjem.
  • Dieta ima pri zdravljenju vlogo, ki je ne smemo podcenjevati. Nekatera protivnetna živila preprečujejo vnetje dlesni. Druge sestavine hrane očitno spodbujajo vnetne procese v telesu in rast "slabih" bakterij.
  • Živila, ki spodbujajo vnetja, vključujejo ogljikove hidrate, nasičene maščobe, transmaščobe in holesterol. Zato se izogibajte sladkorju v kakršni koli obliki, škrobu, živalski hrani, kot je mastno meso, sir in jajca, nasičenim maščobam in vsemu ocvrtemu.
  • Mega-3 maščobne kisline, vlaknine, vitamini, minerali in sekundarne rastlinske snovi pa naj bi delovale protivnetno. Zato so morske ribe, kot so losos, sled ali sardele, obvezne na vašem jedilniku. Soja, oreščki in špinača zagotavljajo pomembne minerale, zelenjava pa je dober vir sekundarnih rastlinskih snovi.
  • Če so vaše dlesni kljub dobri ustni higieni in uravnoteženi prehrani trajno vnete, vsekakor obiščite svojega zobozdravnika. Ta lahko razjasni možne zdravstvene vzroke, kot so druge bolezni, zdravila ali hormonske spremembe.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni