Dejavniki tveganja za vnetje dlesni

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Bolezen dlesni se pogosto prepozna prepozno

Parodontoza se pogosto razvije neopazno, čeprav lahko zobozdravnik prve znake bolezni odkrije že zelo zgodaj.

Dejavniki tveganja in rizične skupine

Nekateri dejavniki tveganja povečajo verjetnost za razvoj in napredovanje parodontoze.

Kajenje

Sladkorna bolezen

Nosečnost

40

Stres

Visok krvni tlak

Kajenje

Pri kadilcih obstaja 2,5- do 6-krat večja verjetnost, da zbolijo za vnetno boleznijo parodonta kot pri nekadilcih. Parodontalna bolezen je pri kadilcih praviloma hujša in možnosti za zdravljenje in ozdravitev so slabše.

Sladkorna bolezen

Več informacij

Nosečnost

Več informacij

40

Težave z dlesnimi se lahko pojavijo v kateri koli starosti. Še posebej v kombinaciji z drugimi dejavniki tveganja, kot sta kajenje ali sladkorna bolezen. Vendar pa, kot kaže več študij, je dokazano, da tveganje za nastanek bolezni narašča s starostjo.

Stres

Stresne situacije vplivajo na zdravje dlesni. Ustna higiena je ob duševnem stresu pogosto zanemarjena. To tudi spodbuja kopičenje zobnih oblog.

Visok krvni tlak

Nekatera zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka (npr. nifedipin, amlodipin, nitrendipin) lahko povzročijo rast dlesni. Ti lahko spodbujajo nastanek bakterijskih oblog in otežijo nego zob.

Težave z dlesnimi prepoznajte pravočasno!

Vnetje dlesni (gingivitis) običajno povzročijo bakterije v zobnih oblogah. Eden od simptomov tega so krvaveče dlesni. Če vzroka ne zdravimo, torej če bakterij v zobnih oblogah ne odstranimo temeljito, lahko pride do kroničnega gingivitisa. Če vnetja ne zdravimo, lahko napreduje, uniči čeljustno kost in celo povzroči izgubo zoba.

Spletni test

Ugotovite, kako visoko je vaše osebno tveganje za težave z dlesnimi!

Opravite test

Nosečnost spremeni marsikaj -
tudi dlesni.

Hormonska sprememba zrahlja tkivo ustne sluznice in poveča prekrvavitev dlesni – posledica sta pogosto otekanje in krvavenje dlesni. Bakterije v zobnih oblogah se nato z lahkoto zadržijo in lahko povzročijo vnetje dlesni (gingivitis). Vnetni procesi se lahko od tam razširijo na celotno telo – tudi na vašega otroka.

Je gingivitis morda nevaren za otroka?

Študije so pokazale, da lahko nezdravljen gingivitis poveča tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo. Zato je treba vnetje dlesni pravočasno preprečiti, odkriti in zdraviti.

Ste sami odpravili okužbo dlesni?

Sčasoma se lahko vnetje razširi na parodont (parodontitis). Vezivno tkivo in kosti se razgradijo. S skrbno ustno higieno in zobno pasto, ki se bori proti vzroku vnetja dlesni, se lahko preventivno zaščitite.

Nega dlesni je skrb za zdravje

Sladkorna bolezen lahko spremeni marsikaj – tudi dlesni: zmanjša se prekrvavitev dlesni in obrambni mehanizmi oslabijo. Če se to razvije v gingivitis, se lahko to vnetje razširi po telesu in prizadene različne organe. Ustrezen sistem za nego ustne votline - zobna pasta, zobna ščetka in ustna vodica - je torej bistvo in konec. Tveganje za parodontitis se pri sladkornih bolnikih poveča za trikrat. Poleg tega lahko bolezen v ustni votlini negativno vpliva tudi na nadzor ravni krvnega sladkorja. Neodkrit ali nezdravljen parodontitis lahko negativno vpliva na resnost in obvladljivost sladkorne bolezni. Poleg dobrega nadzora krvnega sladkorja je dobro ustno zdravje še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo.

1

Čiščenje: Zobe si umivajte 2- do 3-krat na dan po 2 minuti z mehko zobno ščetko.

Zobna ščetka meridol® Gum Protection

Temeljito očisti in zaščiti dlesni.

2

Prednosti: preprečuje zobne obloge in krvavenje dlesni.

Zobna pasta meridol® Gum Protection

Brez barvil, umetnih arom ali natrijevega lavril sulfata. Zagotavlja takojšen in dolgotrajen antibakterijski učinek.

3

Zaščita: po umivanju zob ali vmes sperite z antibakterijsko ustno vodico.

Ustna vodica meridol® Gum Protection

Nevtralizira škodljive bakterije in dolgotrajno zavira nastajanje zobnih oblog.

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni