Krvaveče dlesni:
Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Pogosto krvavenje dlesni je lahko pokazatelj tako imenovanega gingivitisa, to je vnetja dlesni. Posledično se lahko razvije parodontoza. V najslabšem primeru lahko to vnetje povzroči celo izgubo zoba. Vendar pa je zgodnje oblike v večini primerov mogoče dobro zdraviti. Nikakor pa ne smemo prezreti na videz nenevarne krvaveče dlesni.

Kaj povzroča krvavenje dlesni?

Številni dejavniki lahko prispevajo k razvoju krvavečih dlesni. Poleg genetske predispozicije in stresa je kajenje še en zelo pogost razlog. Dokazano je, da imajo kadilci več zobnega kamna in oblog in zato večjo količino le-teh.

V večini primerov pa so sprožilec bakterijske obloge, ki nastanejo zaradi pomanjkanja ustne higiene. Škodljive bakterije gnezdijo v ustih, med zobmi in na površini jezika. Tam se zelo hitro razmnožujejo, saj za preživetje ne potrebujejo kisika. Sladkor in škrob ali ogljikovi hidrati v hrani pospešujejo in spodbujajo to povečanje.

Trajno suha usta, na primer zaradi jemanja določenih zdravil, so še en možen krivec. Slina deluje kot naravni čistilec ust in je zato pomembna zaščitna funkcija telesa v boju proti škodljivim bakterijam. Drugi razlog je lahko prva uporaba zobne nitke. Če pa redno uporabljate zobno nitko, so krvaveče dlesni bolj verjetno znak vnetja dlesni in jih je treba zdraviti.

Kako lahko zdravimo krvaveče dlesni?

Pri bakterijski krvavitvi dlesni lahko in predvsem morate ukrepati sami.

Pri tem je v ospredju optimalna in redna nega ustne votline. Osnova je kot vedno, temeljito ščetkanje. Zobna ščetka naj bo mehka, da dodatno ne draži dlesni. Skupaj z antibakterijsko zobno pasto jo lahko uporabite za odstranjevanje ostankov hrane in zobnih oblog. Ker pa zobna ščetka doseže obloge le na približno 70 odstotkih zobne površine, je nepogrešljiva tudi zobna nitka. Če imate občutljive dlesni, bodite še posebej temeljiti, vendar še vedno nežni. Antibakterijska ustna vodica in vsakodnevna uporaba posebnega strgala za jezik zaokrožujeta optimalno ustno higieno.

Pomembna je tudi pravilna tehnika ščetkanja. Klasična je metoda KAI, ki je bila razvita za otroke. Začne se pri žvečilnih površinah, gre do zunanjih površin in konča pri notranjih površinah. Stillmanova tehnika je zelo primerna za odmaknjene dlesni ali po zobozdravstvenih operacijah. Pri tem gre za ščetkanje zobne ščetke pod kotom 45 stopinj od dlesni s krožnimi gibi navzven in premikanjem navzdol, zato se imenuje tudi tehnika brisanja. Tako imenovana bas tehnika je primerna tako za zdrave kot za obolele dlesni. Z metodo, imenovano tudi tehnika tresenja, izvajamo krožne ali tresoče gibe po posameznih zobeh. To je najpogostejši način nege za odrasle.

V rutini nege v nobenem primeru ne smete izpustiti predelov, ki so občutljivi na bolečino. Kajti le celovita higiena preprečuje razmnoževanje škodljivih bakterij.

Če kadite in imate krvaveče dlesni, prenehajte najkasneje zdaj, nekaj pa lahko storite tudi na področju prehranjevanja, tako da se izogibate hrani, ki vsebuje posebej veliko sladkorja ali ogljikovih hidratov.

Če krvavenje dlesni ne preneha bistveno tudi po izboljšanju ustne higiene in izogibanju nikotinu ter nekaterim živilom, se posvetujte z zobozdravnikom. Med pregledom lahko zdravnik ugotovi parodontalne bolezni in uvede ustrezno zdravljenje.

Nasveti in domača zdravila

Trdovratnih krvavečih dlesni načeloma ne morete preprečiti z domačimi zdravili. Vendar pa obstajajo naravni načini, kako dopolniti svojo higiensko rutino. Zelena, korenje in polnozrnata žita poleg svojih dobro znanih prehranskih prednosti luščijo zobe in zmanjšujejo zobne obloge, kar je dobro za vaše ustno zdravje.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni