Kako ustaviti odmik dlesni?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Ko se dlesni odmaknejo in so vratovi ali korenine zob izpostavljeni, se to imenuje recesija dlesni. Prizadeti pogosto opazijo tako imenovano "recesijo dlesni", ko so zobni vratovi že izpostavljeni. Pomembno je, da se s težavo in vzroki spopademo čim prej, saj se dlesni, ko so odmaknjene preveč, žal ne vrnejo v prvotno stanje in jih je na koncu mogoče popraviti le kirurško.

Zakaj se dlesni odmaknejo?

Zaradi nepravilne lege zoba manjka fenestracija, okenski del kosti, ki naj bi prekrival korenino zoba. Okužbe, kot je vnetje dlesni (gingivitis) ali parodontoza, tudi lahko povzročijo odmik dlesni. Bakterije, ki se nabirajo v obliki oblog na robu dlesni in še posebej na jeziku, veljajo za glavnega povzročitelja vnetja dlesni. Tudi mehanski vzroki lahko povzročijo odmik dlesni: na primer nepravilna tehnika ščetkanja ali pretrda zobna ščetka.

Zakaj so zdrave dlesni pomembne?

Rožnate, čvrste dlesni in zdravi, beli zobje so temelj osebne karizme, zato je odmik dlesni zagotovo povezan z estetskimi pomanjkljivostmi. Ni pa to edini razlog, da smo pozorni na zdrave dlesni, saj so tudi te pomemben del ustne sluznice. Ta prekriva zobe od čeljustne kosti do zobne krone in tvori zaščitno pregrado, ki preprečuje vnetnim bakterijam vstop v zobne korenine in čeljust. Hkrati zagotavlja trdno prileganje zob.

Ali je odmik dlesni mogoče ustaviti?

Odmik dlesni je opozorilni znak in ga je vsekakor treba zdraviti pod nadzorom zobozdravnika. V primeru mehanskih poškodb zaradi napačne tehnike čiščenja lahko s spremembo metod in pripomočkov preprečimo poslabšanje težave. Ne pritiskajte preveč in se izogibajte grobemu drgnjenju naprej in nazaj. Zaupajte pogosto priporočenim gibom ščetkanja od rdeče proti beli barvi, torej od dlesni proti zobem. Za poškodovane dlesni so bolj primerne zobne ščetke z mehkimi ščetinami.

Pri parodontozi pa je v prvi vrsti potrebna optimalna ustna higiena, da zmanjšamo povzročitelje bakterij v ustih. Osnova je ščetkanje dvakrat dnevno po vsaj tri minute. Poleg mehke zobne ščetke raje uporabljajte antibakterijsko, fluorirano zobno pasto. Bodite izjemno temeljiti, a nadaljujte previdno, da ne poškodujete dlesni še bolj. Ker z zobno ščetko ne morete vstopiti v medzobne prostore in votline implantatov, je vsakodnevna uporaba zobne nitke nujna. Čistilec za jezik s posebnimi rebri in izboklinami omogoča nežno in učinkovito čiščenje površine jezika ter preprečuje nabiranje škodljivih bakterij v številnih vdolbinah. Poleg tega se morajo bolniki s parodontozo vsekakor obrniti na svojo zobozdravstveno ordinacijo in sprejeti ukrepe medicinske terapije.

Če so dlesni le malo prizadete, se še lahko obnovijo, takoj ko so vzroki odpravljeni. Po drugi strani pa recesije dlesni ni mogoče odpraviti, ker se tkivo, ki je že izgubljeno, ne obnovi. Tu lahko pomaga le parodontalna kirurgija. Zobozdravniki imajo tukaj več možnosti: v primeru odstranjevanja zobnega kamna pod vizualnim nadzorom (operacija režnjev) in skobljanja korenin se prizadeto tkivo kirurško odstrani iz zoba. Korenine nato očistimo in zgladimo, dlesni pa zašijemo v prvotni položaj. Pri tako imenovani regeneraciji se očistijo poškodovane kosti in poškodovano tkivo dlesni. Vstavi se membrana iz proteina, ki stimulira tkivo, ali tkivni presadek, nato pa se dlesni ponovno zašijejo. Če je tkivo resno poškodovano, je morda priporočljiva presaditev. Zobozdravnik odstrani tkivo z okoliških dlesni ali neba in z njim pokrije izpostavljene zobne korenine.

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni