Kako pravilno uporabljam zobno nitko? Zakaj dlesni krvavijo pri nitkanju?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Vsakega otroka že od malih nog učimo pravilno umivati zobe dvakrat na dan, da ostanejo zdravi. Pravilne tehnike ščetkanja se pogosto učijo celo na delavnicah z zobozdravniki v osnovnih šolah. Temeljito ščetkanje dvakrat na dan je nedvomno temelj dobre ustne higiene. Kar pa malokdo ve: zobna ščetka odstrani obloge le s približno 70 odstotkov zoba, saj tretjino površine sestavljajo medzobni prostori.

Tu pride na vrsto zobna nitka. Le tako lahko odstranimo obloge v medzobnih prostorih in v votlinah mostičkov in vsadkov, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. Zobna nitka ni le zobna nitka – poleg povoskanih in ne-povoskanih niti obstaja še veliko različnih vrst, ki so prilagojene različnim ustnim potrebam.

Prava zobna nitka

Izbira pravega instrumenta je odvisna od zgradbe zoba in njegovega stanja. Naj vam o tem svetuje vaš zobozdravnik in vam po potrebi pokaže pravilno uporabo v ustih.

Zobna nitka (povoskana ali ne) je primerna za ozke zobe. Povoščena zobna nitka dobro drsi in se ne strga. Bodite previdni z nepovoskano nitko, saj je debelejša. Zaradi tega je rokovanje nekoliko težje, vendar vlakna, ki nastanejo, pomagajo pri čiščenju. Z njim pa lahko preverite učinek čiščenja, saj na čistih zobeh škripa. Paket katere koli vrste je običajno precej produktiven s pribl. 20 do 100 m. Držalo za zobno nitko je uporabno predvsem za začetnike, primerno pa je tudi za aparate in zobne proteze.

Medzobne ščetke so pogosto boljša izbira za zobe, ki so daleč narazen, vendar je lahko uporabna tudi kombinacija z zobno nitko.

Pravilna uporaba zobne nitke

Nitko uporabite enkrat dnevno, najbolje pred spanjem, in z njo iz medzobnega prostora odstranite škodljive zobne obloge, v katerih se lahko naselijo vnetne bakterije. Ni pomembno, ali to storite pred ali po umivanju zob. Pri tem je potrebno malo vaje in občutka, saj je treba po eni strani medzobne prostore skupaj z zobnim vratom in robom dlesni čim bolj očistiti, po drugi strani pa ne poškodovati zob in dlesni.

Potrebovali boste približno 50 centimetrov niti. Držite jo s palcem in kazalcem. Druga možnost je, da nit ovijete tudi okoli sredinca. Nitko premikajte naprej in nazaj ter gor in dol skozi medzobne prostore. Za vsako vrzel bi morali vzeti nov kos niti. Bodite temeljiti, vendar ne preveč agresivni, da ne poškodujete dlesni. Mimogrede, sami gibi niso dovolj, saj se mora tudi zobna nitka prilagoditi krivuljam zob. Če želite to narediti, preprosto upognite nit in jo prislonite ob ustrezni zob. Pomembno je odstraniti nevarne obloge iz medzobnih prostorov.

Krvaveče dlesni zaradi zobne nitke – kaj je za tem?

Krvaveče dlesni so resna težava in jo je treba tako tudi obravnavati, saj lahko nakazuje vnetje dlesni ali parodonta, v skrajnem primeru pa lahko povzroči izgubo zob, če je ne zdravimo ali zdravimo prepozno.

Običajno je, da so vaše dlesni rahlo razdražene, ko prvič uporabite zobno nitko, in ni razloga za skrb. Zdrave dlesni so dovolj odporne in ne smejo krvaveti, še posebej po večkratni uporabi zobne nitke. Krvavitev na začetku uporabe je lahko tudi znak obstoječega gingivitisa. Če se krvavitev po določenem obdobju prilagajanja ne ustavi, morate vsekakor obiskati svojega zobozdravnika in se posvetovati. Potem je logično, da vaše krvaveče dlesni niso posledica zobne nitke in jih je treba zdraviti na drug način.

Delite ta članek z drugimi

Kako pravilno uporabljam zobno nitko? Zakaj dlesni krvavijo pri nitkanju?

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni