Kako okrepiti dlesni?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Ali po umivanju zob pogosto odkrijete kri v umivalniku? Ali čiščenje z zobno nitko povzroči krvavitev dlesni, tudi v daljšem časovnem obdobju? Oboje kaže na to, da vaše dlesni niso zdrave. To vsekakor upoštevajte in se po potrebi posvetujte s svojim zobozdravnikom, a tukaj želimo razjasniti, kaj so zdrave dlesni in kako jih lahko okrepite.

Kakšne so značilnosti zdravih dlesni?

Zdrave dlesni so nežno rožnate, čvrste in popolnoma zapolnijo prostore med zobmi. Ob dotiku ali ščetkanju ne krvavijo in ohranjajo zobe na pravem mestu. Številni drobni priseski so povezani s cervikalnim predelom zob in preprečujejo, da bi ostanki in bakterije prodrli med dlesni in zobmi do čeljustne kosti.

Obolele dlesni so rdeče in otekle. Bakterijske in razbarvane obloge se držijo zob. V tem članku Nemškega društva za parodontologijo.

Kako lahko torej okrepimo zdrave dlesni?

Ustna higiena

Sem spada po eni strani profesionalno čiščenje zob za odstranjevanje škodljivih oblog, ki naj bi ga izvajali dvakrat letno. Redni pregledi pri zobozdravniku tudi odkrijejo težave z dlesnimi in zobmi v fazi, ko so za laike še težko prepoznavne. Po drugi strani pa je ključnega pomena optimalna in redna ustna higiena v lastnih štirih stenah. Umivanje zob dvakrat na dan z mehko ali srednje trdo zobno ščetko, ki ne sme biti starejša od treh mesecev, antibakterijska zobna pasta in pravilna tehnika ščetkanja so temelj.

Za medzobne prostore in votline v implantatih in mostičkih je priporočljiva vsakodnevna uporaba zobne nitke ali medzobnih ščetk za 30 odstotkov površine, ki jo zobna ščetka ne pokriva. Čiščenje jezika je še en pomemben del splošne ustne higiene, saj se v številnih vdolbinah na njegovi hrapavi površini rade naselijo bakterije. Ti uspevajo v okolju, ker za razmnoževanje ne potrebujejo kisika. Pogosto so odgovorni za slab zadah in jih je težko odpraviti brez posebnega strgala za jezik.

Zadnji korak je antibakterijska ustna vodica za boj proti bakterijam v celotni ustni votlini.

Hrana za dlesni

Za svoje dlesni lahko veliko naredite tudi na področju prehrane. Obstajajo protivnetna živila, ki lahko preprečijo bolezen. Za krepitev zdravih dlesni je priporočljiva nizkoenergijska dieta, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, polnozrnate izdelke, kakovostne maščobe (omega-3 maščobne kisline), oreščke in začimbe, kot so ingver, kurkuma in čili.

Čemu se je treba izogibati

Znano je, da kajenje spodbuja nastanek vnetja dlesni. Zato bi morali razmisliti o zmanjšanju ali popolni opustitvi kajenja. Tudi alkohol lahko negativno vpliva na dlesni in ustno floro. Zato tudi tukaj velja previdnost pri uživanju.

Podporni ukrepi

Slina ima čistilni učinek v ustih. Živila, ki jih moramo intenzivno žvečiti, kot so surova zelenjava in sadje, kruh in žvečilni gumi brez sladkorja, spodbujajo izločanje sline. Zaradi fruktoze, ki jo sadje vsebuje, pa si po koncu ne pozabite umiti zob. Tradicionalna ajurvedska medicina že stoletja uporablja vlečenje z oljem za razstrupljanje. Čistilo naj bi zobne obloge in bakterije z zob in dlesni, čeprav njegova učinkovitost ni povsem dokazana. Poleg tega lahko prekrvavitev dlesni spodbudimo z nežno masažo s prstom.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni