Kajenje in bolezni dlesni: Kako kajenje poškoduje dlesni

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Znano je, da kajenje škoduje zdravju. Ni zaman, da opozorilne nalepke na cigaretnih zavojčkih zdaj opozarjajo na različna zdravstvena tveganja. Ni presenetljivo, da je uporaba tobaka povezana tudi s povečanim tveganjem za bolezni dlesni. To je običajno resnejše pri kadilcih in ga je težje zdraviti. Tveganje je tem večje, čim več in dlje, ko nekdo kadi. Dobra novica pa je, da ko prenehate kaditi, lahko nekaj že povzročene škode odpravite.

Kako točno kajenje poškoduje naše dlesni?

Poenostavljeno povedano, eden od stranskih učinkov nikotina je vazokonstrikcija celotne ustne sluznice, vključno z dlesnimi, ki preprosto ne dobijo dovolj krvi. To je še posebej problematično pri načrtovanih ali že izvedenih implantacijah. Ker je tudi celjenje ran pri kadilcih bistveno počasnejše, se bistveno poveča tveganje za vnetja. Pri kadilcih je parodontoza pogosto resnejša in hitreje napreduje, kar lahko v najslabšem primeru povzroči še večjo izgubo zob.

Gingivitis (bolezen dlesni) povzročajo bakterije v zobnih oblogah v ustih. Boj proti okužbi je pri kadilcih težji, saj je odpornost telesa na okužbo oslabljena. Celjenje se upočasni tudi v primeru obstoječe poškodbe dlesni.

Drugi razlog, zakaj so kadilci izpostavljeni povečanemu tveganju, je, da lahko kajenje prikrije znake bolezni dlesni. Krvavitve dlesni pri ščetkanju in nitkanju so pogost simptom gingivitisa. Vendar zaradi slabe prekrvavitve dlesni tega zgodnjega opozorilnega znaka kadilci ne opazijo nujno.

Zdrave dlesni so rožnate. Če se barva spremeni v rdečo, lahko to kaže na bolezen dlesni. Toda ta opozorilni znak lahko ostane neopažen, ker imajo težki kadilci pogosto sive in razbarvane dlesni.

Bolezen dlesni je lahko hujša pri kadilcih, ker lahko odsotnost zgodnjih opozorilnih simptomov odloži odkrivanje bolezni v resnejši fazi. Kajenje tudi zmanjša sposobnost telesa, da se bori in zdravi okužbe v ustih. Zato zdravljenje morda ne bo tako uspešno kot pri nekadilcih. In razen možnih poznih posledic, kot je izguba zob, okužba vedno vpliva na splošno zdravstveno stanje. Kadilci morajo biti zato še posebej pozorni na ustno higieno in dlesni.

Načini za preprečevanje

Opustiti kajenje je vedno dobra ideja. Ljudem s hudo boleznijo dlesni pa prinaša veliko več koristi. Poleg tega poskrbite za redne preglede v svoji zobozdravstveni ordinaciji in poleg profesionalnega čiščenja zob poskrbite za nego ustne votline doma. To vključuje temeljito umivanje zob dvakrat na dan z zobno ščetko in zobno nitko. Številne škodljive bakterije se najraje ugnezdijo v vdolbine na površini jezika. Zato ne pozabite očistiti jezika s posebej oblikovanim strgalom za jezik. Nazadnje priporočamo, da v svojo rutino vključite antibakterijsko ustno vodico, da ubijete škodljive bakterije v ustih. To tudi osveži dah in pri ustnih vodicah, ki vsebujejo fluorid, nudi dodatno zaščito pred kariesom. Izpiranje ust je torej bistveni del ustne higiene kadilcev.

Poleg vse preventivne nege ustne votline pa se morate vedno zavedati povečanega tveganja in škodljivih učinkov kajenja na zgoraj omenjene dlesni. Zato razmislite o prenehanju najkasneje, ko se pojavijo prvi simptomi parodontoze.

Delite ta članek z drugimi

Kajenje in bolezni dlesni:
Kako kajenje poškoduje dlesni

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni