Vnete dlesni: Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Več kot 80 % vseh odraslih kaže znake vnetja dlesni. Klasični simptomi te bolezni vključujejo rdečico in oteklino ter krvavenje dlesni. Pri nezdravljenem poteku nastane tudi reža med korenino zoba in dlesnijo. Ob teh simptomih se pojavi sum, da so dlesni vnete. To bolezen v strokovnem žargonu imenujemo gingivitis in je ne smemo podcenjevati. Površinsko vnetje pa lahko hitro odpravimo s temeljitim čiščenjem.

Če vnetje zanemarimo, se lahko razvije v parodontitis. Prizadeta je celotna parodontija, dlesen se odmakne in čeljustna kost se skrči. Brez pravočasnega zdravljenja se lahko prizadeti zobje majajo in celo izpadejo. S skrbno ustno higieno lahko izgubo kosti in dlesni zaustavimo, ne pa tudi obrnemo. Parodontoza je ena najpogostejših kroničnih bolezni na svetu.

Možni vzroki za vnetje dlesni

Dlesni se največkrat vnamejo zaradi slabe ustne higiene. Na površini zob se nabirajo obloge. V tako imenovanem plaku se gnezdijo številne škodljive bakterije, ki se lahko nemoteno razmnožujejo, če jih ne odstranimo pravočasno. Te poleg slabega zadaha povzročajo tudi vnetje dlesni. Manj očiten razlog je lahko pretirana ustna higiena. Uporaba pretrde zobne ščetke, agresivne tehnike ščetkanja ali izdelki za nego zob bodo poškodovali dlesni, zaradi česar bodo škodljive bakterije lažje vstopile v lezije.

V nekaterih primerih so lahko za gingivitis zaradi zobnih oblog krive tudi hormonske spremembe, sistemske bolezni, zdravila ali prehranske pomanjkljivosti. Hormonske spremembe se pojavijo med puberteto, menstrualnim ciklom, nosečnostjo in menopavzo in lahko tako kot kontracepcijska sredstva poslabšajo vnetje.

Včasih na okužbo neugodno vplivajo tudi sistemske bolezni, kot so sladkorna bolezen, aids ali rak. Določena zdravila lahko povzročijo tudi krvavenje dlesni. Previdnost je potrebna pri sredstvih za redčenje krvi ali nekaterih sredstvih proti bolečinam. Nezadosten vnos nekaterih hranil, kot sta niacin ali vitamin C, lahko povzroči tudi vnetje dlesni.

Bakterijske in virusne okužbe, glivične okužbe, alergijske reakcije so med možnimi vzroki za vnetje dlesni, ki ni posledica zobnih oblog. Vendar pa primeri prizadenejo le majhen odstotek bolnikov.

Zdravljenje gingivitisa

Zdravljenje vnetih dlesni je običajno nezahtevno in običajno vključuje optimizirano domačo nego zob in ustne votline ter profesionalno čiščenje zob. Če pa je vnetje napredovalo, bodo morda potrebni antibiotiki ali operacija.

Pomembno je, da se v vsakem primeru pravočasno odzovete in krvavenja dlesni ne jemljete zlahka, tudi če nimate drugih simptomov. Zato morate redno hoditi na preglede pri zobozdravniku.

Zdravljenje iz narave?

Na splošno domača zdravila ne morejo nadomestiti temeljite ustne higiene, lahko jo le dopolnijo. Spodaj boste našli veliko število možnih pomočnikov, ki lahko delujejo protivnetno in protibolečinsko. Svojo higieno lahko podkrepite tudi z ustnimi vodicami. Za to so zelo primerni jabolčni kis, slana voda ali čaji iz eteričnih olj in zelišč, kot sta žajbelj ali kamilica. Tudi kokosovo olje se je izkazalo kot domače zdravilo za vnetje dlesni, saj ima hladilni učinek in prijeten občutek. Ingverjev in sivkin čaj lahko preprosto pijete večkrat na dan ali pa ustrezne čajne vrečke položite na občutljive predele dlesni.

Delite ta članek z drugimi

Vnete dlesni: Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni