Katere stopnje bolezni dlesni poznamo?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Po poročanju Journal of Periodontology, ima več kot 46 % odraslih v ZDA, napredovalo bolezen dlesni. Kljub velikemu številu ljudi, ki se spopadajo s to težavo, lahko bolezen povzroči hude težave, če ostane nezdravljena. Tukaj smo, da vam natančno pojasnimo, kaj je bolezen dlesni, in zagotovimo koristne informacije, kako se ji izogniti in jo zdraviti.

Kaj je bolezen dlesni?

Bolezen dlesni, imenovana tudi parodontalna bolezen, se pogosto pojavi pri odraslih, kot posledica kopičenja zobnih oblog (bakterij in sladkorjev, ki se lepijo na vaše zobe). Če zobnih oblog med vsakodnevno ustno higieno ne očistite temeljito, lahko povzročijo okužbo in vnetje dlesni.

Nezdravljena bolezen dlesni lahko povzroči odmik dlesni in izgubo zob, pogosto pa je povezana s sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. Na srečo lahko večino bolezni dlesni preprečite in zdravite z dobrimi navadami ustne nege.

Dejavniki, ki povečajo tveganje za bolezni dlesni, so:

  • Kajenje in zloraba drog
  • HIV in druge kronične zdravstvene težave
  • Puberteta in druga obdobja hormonske nestabilnosti
  • Sladkorna bolezen in slaba prehrana
  • Visoka starost
  • Stres

Če vas skrbijo dejavniki tveganja, bodite še posebej pozorni na zobno higieno in se posvetujte s strokovnjakom za ustno nego.

Stopnje bolezni dlesni

Obstajajo tri stopnje napredovanja bolezni dlesni:

Vnetje dlesni (gingivitis): Neustrezna zobna higiena je najpogostejši vzrok za najzgodnejšo fazo bolezni dlesni. Vnetje dlesni je lahko brez simptomov ali povzroči otekanje dlesni, pordelost, morda celo krvavenje med nitkanjem ali ščetkanjem. Pomembno je da zdravite gingivitis, preden se poslabša in napreduje v težjo obliko.

Parodontoza: Če se ne zdravi pravilno, lahko vnetje dlesni napreduje v naslednjo stopnjo bolezni dlesni. Parodontoza se pojavi, ko zobne obloge segajo pod rob dlesni in proizvajajo toksine, ki sprožijo vnetje. Dlesni se lahko odmaknejo, vrzeli okoli zob pa se lahko poglobijo. To boste morda opazili kot dlesni, ki se ločijo od spodnjih ali zgornjih zob. Okužba lahko privede do razkroja kosti in tkiva, da zobje postanejo majavi.

Napredovala parodontoza: V tej fazi se simptomi parodontoze poslabšajo. Zobje so bolj majavi, razgradnja kosti se nadaljuje, dlesni otečejo in lahko se razvije občutljivost na temperaturo.

Branje o parodontalni bolezni se vam morda zdi zastrašujoče, vendar boste zdaj bolje razumeli, zakaj je ustna higiena tako pomemben del vaše rutine. Učenje je prvi korak k pozitivnim spremembam v vašem zdravju!

Ali imam bolezen dlesni?

Bolezen dlesni lahko napreduje brez simptomov, vse dokler se stanje ne poslabša. Škoda je lahko povzročena, še predno opazite simptome. Ker je bolezen dlesni težko odkriti, je posebej pomembno, da redno obiskujete svojega zobozdravnika ali ustnega higienika.

Simptomi bolezni dlesni vključujejo:

  • Dlesni, ki so občutljive na dotik, otekle ali rdeče
  • Krvavenje med ščetkanjem ali nitkanjem
  • Odmikanje dlesni, izpostavljenost večjega dela zoba, kot je bilo prej vidno
  • Pogost slab zadah
  • Gnoj, ki prihaja iz dlesni
  • Spremembe prileganja ugriza ali zobne proteze
  • Občutek majavih zob

Če imate katerega od navedenih simptomov, ne bodite prestrogi do sebe. Naredite pozitiven korak z branjem o tem, kaj lahko storite za izboljšanje zdravja zob.

Kako se zdravijo bolezni dlesni?

Pravilno zdravljenje vaše bolezni dlesni bo odvisno od stopnje razvitosti in vašega splošnega zdravja. Na srečo je bolezen dlesni v zgodnji fazi pogosto ozdravljiva, če izvajate ustrezno ustno higieno. Ta sprememba bo pomagala pri preprečevanju kopičenja zobnih oblog in zaustaviti zgodnjo bolezen dlesni.

Zobne obloge, ki so se strdile v zobni kamen, je treba odstraniti s profesionalnim čiščenjem, zlasti če so pod robom dlesni. Strokovnjak za ustno nego vam bo morda svetoval luščenje kamna in čiščenje zobnih korenin (SRP). Ta postopek si lahko predstavljamo kot globinsko čiščenje zob, ki pomaga v boju proti napredovanju bolezni dlesni.

Če vaše bolezni dlesni niste zdravili takoj, bo morda potrebno drugo zdravljenje za odstranitev poškodovanega tkiva ali pomoč pri preprečevanju razkroja kosti. V skrajnih primerih boste morda potrebovali kirurški ali obnovitveni poseg.

Ne glede na to, kako napredovala je vaša bolezen dlesni, je odlična ideja, da vsako leto opravite, temeljito parodontalno oceno in diagnozo.

Ali ste vedeli: Zobozdravnik, specializiran za preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje bolezni dlesni, se imenuje parodontolog.

Preprečevanje bolezni dlesni

Začeti z novo rutino je lahko izziv, še posebej, če so vaše dlesni občutljive. Priporočamo ščetkanje in čiščenje medzobnega prostora z medzobnimi ščetkami, nitko ali vodnimi nitkami.

Bolezen dlesni je mogoče preprečiti z:

  • Uravnoteženo in zdravo prehrano za podporo močnemu imunskemu sistemu.
  • Umivanjem zob dvakrat na dan po dve minuti in čiščenjem medzobnega prostora enkrat na dan, da preprečite bolezen dlesni, preden se razvije.
  • Uporaba antibakterijske raztopine za izpiranje ust dvakrat na dan.
  • Opustitev kajenja in uporabe tobačnih izdelkov.

Danes je najboljši čas za nov začetek in izogibanje težavam v prihodnosti. Zdaj veste vse o preprečevanju in zdravljenju bolezni dlesni, zato si lahko vzpostavite učinkovito rutino ustne higiene.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni