Razjede v ustih: Vzroki, zdravljenje in domača zdravila

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Razjede v ustih niso samo neprijetne, pogosto so povezane tudi s hudimi bolečinami. V skrajnih primerih celo skoraj onemogočajo uživanje hrane. V večini primerov pa so razjede povsem nenevarne in se po nekaj dneh zacelijo same od sebe.

Katere vrste razjed obstajajo?

Razjede v ustih se razlikujejo po videzu in velikosti. Prizadenejo približno 2-10 % prebivalstva, zlasti otrok in mladostnikov. Majhnih belih oteklin ali bolečih predelov z rdečimi robovi, znanih tudi kot afte, ne smemo zamenjati s herpesom in se ponavljajo. Nastanejo mehurji, predvsem na jeziku in dlesnih, in proizvajajo rumenkast ali bel film fibrina z rdečim robom, ki ga telo uporablja, da poskuša izolirati in nadzorovati rane. Rdeča barva je znak povečanega pretoka krvi, z vnetjem. Izbočene in s tekočino napolnjene rane imenujemo tudi mehurji ali bule. Afte so najpogostejša bolezen jezika in dlesni, vendar se le redko pojavijo kot simptomi v povezavi z resnimi boleznimi.

Možni vzroki za razjede

Med najbolj znanimi povzročitelji aft v ustih so herpes na ustnici in redkeje afte, ki jih povzroča virus herpes simpležx. Toda tudi drugi virusi lahko povzročijo boleče rane v ustih.

Bakterijske okužbe lahko prepoznamo tudi kot vzrok in sprožijo gnojne okužbe (abscese) ali celo razširjeno vnetje (celulitis) v primeru preraščanja že prisotnih ali novonastalih organizmov v ustih.

Glivica Candida albicans je običajno že prisotna v ustih. Vendar pa lahko nekatera zdravila povzročijo eksplozivno rast.

Poškodba ali draženje zaradi zlomljenega zoba ali neprimerne zobne proteze lahko povzroči tudi nastanek mehurjev ali razjed. Obstajajo tudi živila, ki lahko dražijo ustno sluznico ali sprožijo alergijsko reakcijo. Dražilne snovi, ki so naravno prisotne v tobačnih izdelkih, so najverjetneje drug vzrok. Nekatera zdravila, ki najpogosteje povzročajo rane v ustih, so določena zdravila za kemoterapijo, ki se uporabljajo za zdravljenje raka, pogost krivec pa je tudi radioterapija, ki se tudi uporablja za boj proti raku. Drugi vzroki vključujejo sistemske bolezni, ki prizadenejo usta in druge dele telesa. Dejavniki tveganja, ki lahko povzročijo draženje ustne sluznice, so genetski dejavniki, nekatera živila, stres, pomanjkanje spanja, kajenje, alergije, pomanjkanje železa, cinka in vitaminov. Suha usta, ki jih povzročajo določena zdravstvena stanja, prav tako povečajo verjetnost za nastanek ran v ustih.

Nasveti za zdravljenje razjed v ustih

V večini primerov se mehurčki v ustih brez zdravljenja zacelijo v približno dveh tednih. V tem času se izogibajte nepotrebnim dodatnim dražljajem, kot sta groba ali vroča hrana in ogljikov dioksid. Če pa imate povišano telesno temperaturo, mehurje na koži, vnetja oči, oslabljen imunski sistem, hude bolečine in težave, je bolje obiskati zdravnika.

Vendar pa je, tako kot pri vsem, kar je povezano z usti, bistvenega pomena optimalna higiena, da preprečimo škodljive bakterije na razdraženih območjih. Osnova pri tem je umivanje zob dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, če je le mogoče, in zobno ščetko, ki ne sme biti pretrda. Prav tako vsak dan z nitko očistite prostore med zobmi in votline okoli vsadkov. Poleg tega pri razjedah v ustih močno priporočamo vsakodnevno izpiranje ust z raztopino, ki ne vsebuje alkohola.

Domača zdravila, ki jih morda že imate pri roki, vključujejo naravne pomočnike, kot so olje čajevca, aloje vera, izvlečki rabarbare, ognjiča in kamilice ter soda bikarbona. Slednjo preprosto zmešajte z vodo, da nastane pasta in jo nanesite na prizadeto mesto. Bolečino bodo začasno ublažile tudi kocke ledu, zavite v papirnato brisačo.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni