Pet stvari, ki jih lahko naredite, če vaše dlesni krvavijo

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Med umivanjem zob, opazite malo rožnate barve, ko izpljunete zobno pasto. Med uporabo zobne nitke morda opazite krvavitev. Majhna količina krvi se morda ne zdi velika stvar, a če vaše dlesni stalno krvavijo, tega ne smete prezreti. Krvavitve dlesni se lahko pojavijo zaradi številnih razlogov, od vnetja dlesni do stranskega učinka nosečnosti. Tudi sprememba rutine ustne nege lahko povzroči krvavenje dlesni, vsaj na začetku. Preverite, kaj lahko storite, če opazite krvavitev.

Nadgradite svojo ustno nego

Največji vzrok za krvavenje dlesni je nabiranje zobnih oblog vzdolž linije dlesni. Če zobnih oblog ne odstranite pravočasno, se strdijo v zobni kamen, poapnjen material, na katerega se zobne obloge oprijemajo in še naprej dražijo dlesni, kar povzroča krvavitev in lahko napreduje v naprednejše oblike bolezni dlesni. Najboljši način za zmanjšanje kopičenja zobnih oblog in tveganja za krvavenje dlesni je, da nadgradite svojo rutino ustne nege. 

Ne pozabite ščetkati dvakrat na dan z zobno pasto s fluorom. Tudi nitkajte vsaj enkrat na dan; redno nitkanje, lahko včasih ustavi krvavenje dlesni. In seveda, redno obiskujte zobozdravnika – ne le ko se pojavijo težave – kajti prav to je nujno, da ohranite svoja usta v najboljši formi.

Preglejte svoje pripomočke za ustno higieno

Če redno ščetkate in uporabljate zobno nitko ter vsakih pol leta obiščete zobozdravnika, so morda vaši pripomočki za nego ustne higiene tisti, ki povzročajo krvavenje dlesni. Čeprav se vam zdi, da zobna ščetka s srednje trdimi ali trdimi ščetinami globlje in temeljiteje očisti zobe in dlesni, trše ščetine običajno le dražijo dlesni – kar je lahko razlog za krvavenje dlesni. Zobozdravniki priporočajo uporabo zobne ščetke z mehkimi ščetinami, ki temeljito očisti zobe in dlesni brez draženja.

V nekaterih primerih krvavitve morda ne povzročajo pripomočki, temveč način, kako jih uporabljate. Če vam je nitkanje prešlo iz navade, začnite znova. Morda boste opazili malo krvi na robu dlesni, vendar bodite nežni in se izogibajte premočnemu pritisku nitke na zobe in dlesni.

Prehranjujte se zdravo

Kaj jeste in kdaj jeste, igra pomembno vlogo pri preprečevanju krvavenja dlesni. Živila, ki vsebujejo veliko sladkorja ali enostavnih ogljikovih hidratov, povečujejo tveganje za težave z zobmi in dlesnimi, saj sladkor ustvarja idealno okolje za nastanek zobnih oblog. Uživajte živila z nizko vsebnostjo sladkorja in visoko vsebnostjo potrebnih hranil, kot je naprimer zelenjava. Ni se vam treba odpovedati sladkarijam. Samo ne pozabite jih uživati zmerno in potem vedno umijte zobe, da se sladkor ne bo imel časa oprijeti.

Razmislite o svojih zdravilih

Nekatera zdravila povečujejo verjetnost, za krvavenje dlesni. Nekatera zdravila za lajšanje bolečin v prosti prodaji ( npr. aspirin ), redčijo kri in lahko povečajo krvavitev. Možno je tudi, da zdravilo na recept povzroča krvavitev dlesni. V tem primeru vam bo zdravnik morda predpisal drugačen odmerek ali povsem drugo zdravilo. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom, če menite, da zdravilo povzroča neželene učinke, tudi če so blagi.

Obiščite svojega zobozdravnika

Če sprememba navad ustne nege, prilagoditev zdravil in ohranjanje zdrave prehrane ne pomagajo in vaše dlesni ne prenehajo krvaveti, bi moral biti vaš naslednji korak, obisk pri zobozdravniku. Pregledal vam bo zobe in dlesni ter ugotovil, kako resno je vaše stanje in ali imate na primer napredovalo bolezen dlesni. Vaš zobozdravnik lahko naredi tudi rentgenski posnetek zob in dlesni. Če meni, da je potrebno zdravljenje kot je globinsko čiščenje ali parodontalna operacija, boste verjetno morali obiskati parodontologa, ki je specializiran za zdravljenje bolezni dlesni.

V nekaterih primerih krvavenje dlesni ni nič posebnega, v določenih primerih pa lahko zahteva strokovno zdravljenje. S pravilno diagnozo in osebno nego lahko krvaveče dlesni postanejo preteklost.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni