Razlogi za oteklo dlesen okoli enega zoba?

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Otekle dlesni so dokaj pogost pojav in največkrat znak nečesa lahko ozdravljivega. Kaj pa v primeru, če vam dlesni otečejo samo okoli enega zoba? In kako lahko težavo pozdravite? Preberite si nekaj najpogostejših vzrokov za otekanje okoli enega zoba, skupaj z nasveti o zdravljenju, da boste še naprej ostali nasmejani.

1. Ostanki hrane

Če imate oteklino samo okoli enega zoba v ustih, je vzrok morda v ostankih hrane, ki jih niste odstranili izpod dlesni, kar lahko povzroči karies in vnetje. Če ostanke dovolj zgodaj odstranite s ščetkanjem in nitkanjem, lahko oteklina izgine. Če težave ne morete rešiti sami v nekaj dneh, obiščite zobozdravnika. V kolikor težave ne zdravimo, lahko pride do bolezeni dlesni, kar nas pripelje do številke 2...

2. Bolezen dlesni

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni ima skoraj polovica odraslih, starejših od 30 let, v ZDA vsaj eno obliko bolezni dlesni. To stanje povzročajo bakterije, ki se nakopičijo ob robu dlesni in se spremenijo v zobne obloge (mehak, lepljiv, brezbarven film). V začetni stopnji (vnetje dlesni) se lahko pojavijo rdeče in otekle dlesni. Če vnetja dlesni ne zdravite, se lahko vnetje razvije v hujšo bolezen, imenovano parodontoza. Parodontoza lahko povzroči odmikanje zobnega tkiva, razgradnjo kosti, majanje zob, zobje pa lahko celo izpadejo. Na srečo je bolezen dlesni mogoče preprečiti z dobro ustno higieno, hujše stopnje pa je mogoče zdraviti z globinskim čiščenjem (in v nekaterih primerih tudi s kirurškim posegom).

3. Zobni absces

Zobni absces je majhna z gnojem napolnjena votlina v dlesnih, katere povzročitelj je bakterijska okužba. Navadno se razvije kot zaplet kariesa, zlomljenega ali počenega zoba, ki prizadane krvne žile in živce v zobni pulpi (mehka sredica ). Absces lahko nastane tudi kot posledica določenih bolezni dlesni. Značilni simptomi so utripajoča bolečina, rdeče ali otekle dlesni, otekla čeljust ali celo obraz, občutljiv ali boleč zob, povišana telesna temperatura in celo slan okus v ustih. Če opazite katerega od naštetih simptomov abscesa, takoj obiščite zobozdravnika, da začne z zdravljenjem. Običajno abscesi niso nevarni, vendar se lahko v redkih primerih okužba razširi in povzroči resne zaplete.

4. Drugi možni vzroki

Drugi vzroki za otekle dlesni, ki se lahko pojavijo okoli enega zoba, vključujejo:

  • Slabo prilegajoča se zobna proteza ali zobni aparat
  • Virusna okužba
  • Glivična okužba
  • Stranski učinki zdravil
  • Pomanjkanje hranil
  • Občutljivost na ustno vodico ali zobno pasto

Kako preprečiti otekle dlesni

Večino vzrokov za otečene dlesni, lahko preprečimo z dobro ustno higieno. Ščetkajte vsaj dvakrat na dan pod kotom 45 stopinj, pri čemer ščetkajte stran od dlesni, da odstranite umazanijo na liniji dlesni ali pod njo. Vsaj enkrat dnevno očistite prostor med zobmi z nitko, medzobnimi ščetkami ali vodnimi nitkami. Razmislite tudi o uporabi drugih koristnih izdelkov, kot so antibakterijske ustne vodice in strgala za jezik. In seveda ne pozabite na redne preglede pri izbranem zobozdravniku. Če oteklina na dlesni vztraja več kot nekaj dni ali vas stanje skrbi, ne čakajte do naslednjega rednega obiska. Takoj obiščite svojega zobozdravnika za diagnozo in zdravljenje. Pomagal vam bodo vrniti ustno zdravje v stanje, ki se mu boste lahko zopet nasmehnili.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni