Ureznine na dlesnih: vzroki, zdravljenje in preprečevanje

Branje tega članka vam bo vzelo 3 minut

Dlesni so mehko, občutljivo obzobno tkivo v ustih in se zlahka poškodujejo. Prav tako zlahka zakrvavijo, zato se ne vznemirjajte, če vam že najmanjša odrgnina povzroči krvavitev. Čeprav se vam morda zdi, da je krvavitev obsežna, krvavenje ni tako močno kot mislite, ampak gre najverjetneje za kombinacijo krvi in sline. Spoznajte kako se izogniti in zdraviti poškodbe dlesni.

Vzroki za ureznine na dlesnih

Ščetine zobne ščetke. Zobna nitka. Ostra hrana, kot naprimer čips. Zobotrebci ali drugi koničasti predmeti (kot je svinčnik), ki jih lahko daste v usta. Ukvarjanje s športom. Vse to so stvari, ki lahko poškodujejo vaše dlesni. Številne ureznine na dlesnih se uspešno zacelijo same od sebe. Če se sprašujete, kako resna je lahko poškodba dlesni ali kako zaceliti ureznino na dlesni, ste na pravem mestu!

Zdravljenje in celjenje ureznin na dlesnih

Če ste si poškodovali dlesni, si sperite usta s slano vodo ali antiseptikom, pritiskajte na poškodovano področje in hladite z ledom. To bo pomagalo ustaviti krvavitev in lajšati morebitne bolečine. Če se krvavitev ne ustavi, poiščite pomoč pri svojem zobozdravniku. Kako dolgo traja, da se poškodovane dlesni zacelijo? To je odvisno od posameznika in vrste poškodbe. Večina ureznin se zaceli sama od sebe brez zdravniške pomoči. Če se rana ne celi, se vsekakor obrnite na svojega zobozdravnika ali zdravstvenega delavca, da se prepričate, ali ni morda potrebna dodatna zdravniška pomoč.

Otroci in ureznine na dlesnih

Otroci so že po naravi izpostavljeni večjemu tveganju za poškodbe ust, do katerih pogosto pride med igro ali športom. Če si vaš otrok poškoduje dlesni, upoštevajte naslednje napotke.

  • Prred pregledom otrokovih ust, si temeljito umijte roke.
  • S hladno vodo očistite predel dlesni.
  • Pritisnite na poškodbo z gazo ali čisto krpo.
  • Za zmanjšanje otekline in krvavitev, naj otrok sesa kocko ledu ali sladoled.
Za odrasle in otroke. Pomoč zobozdravnika ali zdravnika poiščte v naslednjih primerih:
  • Krvavitev se ne ustavi po 5 minutah pritiska.
  • Ureznina je večja od 1 cm po dolžini.
  • Ureznina je vbodna rana.
  • Ureznino je povzročil zarjavel predmet.

Preprečevanje ureznin na dlesnih

Včasih pride do nesreče. Ugriznete čips ali presto in nenamerno pride do poškodbe dlesni. Ali pa imate v ustih svinčnik ali zobotrebec, ki zdrsne in vam poreže dlesen. Da bi preprečili poškodbe, vas ne prosimo, da se odrečete čipsu, vseeno pa se morda izogibajte vtikanju ostrih neživilskih predmetov v usta.

Če imate v družini športnika, še posebej, če se ukvarja s kontaktnim športom, je ščitnik za usta odličen način za preprečevanje poškodb ust. V prodaji so na voljo že pripravljeni, lahko pa jih prilagodite po meri s pomočjo vašega zobozdravnika. Ne le, da uporabnika zavarujejo pred morebitnimi poškodbami dlesni, ampak tudi pred zlomljenimi zobmi!

Dlesni so pomemben del vaših ust, ki se tako kot drugi deli vašega telesa, lahko poškodujejo. Dobra novica je, da se večina poškodb dlesni zaceli z malo skrbne nege. Vendar pa, če imate ureznino, ki je daljša od 1 cm, vbodno rano, ki ste jo naredili z zarjavelim predmetom, ali če ta noče prenehati krvaveti, stopite v stik s svojim zobozdravnikom ali zdravnikom. Poskrbite za svoje dlesni, da bodo le- te, lahko še naprej skrbele za vaše zobe!

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni