Kako je videti normalen zdrav jezik?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut.

Približno 60 do 80 odstotkov vseh bakterij, ki povzročajo slab zadah, se nahaja na površini jezika. Tako piše v prispevku Nemškega društva za parodontologijo. Halitoza, kot se v medicinskem žargonu imenuje zadah, se lahko razvije v resno osebno obremenitev in v najslabšem primeru celo socialno izolacijo. Vendar pa se ji, tako kot bakterijskim oblogam na jeziku, pogosto lahko izognemo in z nekaj preprostimi triki premagamo. V nadaljevanju vas želimo seznaniti s funkcijami jezika, kakšen naj bi bil zdrav jezik, kakšne so spremembe barve, kaj povzroča na primer rjav jezik in kaj lahko storite, da preprečite nastanek zobnih oblog.

Kot eden od naših čutnih organov ima jezik številne funkcije, ki se jih bomo tukaj le dotaknili. Sklicujemo se na Nacionalno združenje zobozdravnikov obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki navaja, da so glavne funkcije jezika distribucija hrane, čiščenje ustne votline, govor, požiranje, okušanje in zaščita pred škodljivimi toksini ali hrano.
Zdrav jezik mora biti bledo rožnat, vlažen in rahlo hrapav. Običajen je tudi tanka (!) bela obloga, ki jo je mogoče enostavno odstraniti ali pa sama izhlapi. Ta obloga je sestavljena iz ostankov hrane, endogene sluzi, mikrobov, konic papil in starih celic. Sama po sebi ni nevarna, vendar bi jo bilo najbolje odstraniti vsak dan pri čiščenju jezika – pa čeprav le zaradi preprečitve neprijetnega zadaha iz ust in občutka svežine v ustih, brez katere ne boste več želeli biti.

Obstajajo različno obarvane obloge, ki predvsem naredijo jezik neugleden, hkrati pa lahko dajo tudi informacijo o morebitnih boleznih, ki se skrivajo za signalnimi barvami. Začasno obarvanje je običajno povsem neškodljivo in se lahko pojavi na primer po zaužitju borovnic. Pomembna je pravilna razlaga trajnega razbarvanja. Članek v Deutsche Apotheker Zeitung pojasnjuje, da lahko rumenkasta obloga kaže na bolezen žolčnika ali jeter. Rjav jezik je lahko posledica redkih bolezni ledvic. Gosta bela obloga nakazuje na bolezen prebavil ali virusno okužbo, rdeč jezik pa je lahko na primer pokazatelj podhranjenosti. Seznam lahko nadaljujemo skoraj v nedogled. Če vas zanima, lahko o težavah z jezikom in njihovih možnih vzrokih izveste več v članku na lekarniškem portalu Deutscher Apotheker Verlag.
Vedeti morate, da se na zadnji strani jezika kopiči toliko bakterij, ker ima jezik zaradi svoje grobe in valovite narave številne vdolbine. Tiste škodljive bakterije, ki za preživetje ne potrebujejo kisika, se v njih počutijo še posebej udobno. Običajna nega zob s ščetkanjem zob teh bakterij na površini jezika ne odpravi, zato se lahko nemoteno razmnožujejo. To posledično vodi do povečanega tveganja za bolezni dlesni, ki lahko povzročijo parodontitis, vnetje parodonta. Izguba zob je ena izmed resnih posledic teh nalezljivih bolezni, zato je optimalna ustna higiena nujna.

Čeprav je umivanje zob z ustrezno zobno ščetko, zobno pasto (najbolje antibakterijsko) in zobno nitko za medzobne prostore osnova ustne higiene, ni dovolj. Poleg tega v vsakodnevno rutino ustne higiene vsekakor vključite strgalo za čiščenje jezika.

Ta s svojimi posebnimi izboklinami in lamelami nežno, učinkovito in trajno odstrani bakterijske obloge, ki spodbujajo vnetje. Da naravni refleks bruhanja ne ovira čiščenja, ima strgalo za jezik posebej ploščato obliko, kar je velika prednost pred zobno ščetko. Na uporabo strgala za jezik se bo morda sprva treba navaditi, vendar se po kratkem času izplača. Če želite očistiti jezik, ga iztegnite daleč pred ogledalo in s hrapavo stranjo čistila za jezik nanesite antibakterijsko zobno pasto na zadnji del jezika. Nato premaknite lamelno stran strgala od najvišje vidne točke na hrbtni strani jezika do konice jezika in pri tem potegnite bakterijske obloge navzdol. Nadaljujte temeljito, vendar nežno, da ne poškodujete občutljivih papil v zadnji tretjini jezika in ne izzovete draženja žrela. Ta postopek bo v večini primerov preprečil rjav, bel ali rumen jezik.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni