Kaj počne strgalo za jezik?
Kako in kako pogosto si čistiti jezik?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Temeljita ustna higiena je bistvenega pomena za ustno zdravje. To pa pomembno vpliva na splošno zdravje. Največje tveganje za nastanek bolezni v ustih predstavljajo škodljive bakterije. Vendar pa veliko ljudi ne ve, da se bakterije ne gnezdijo samo na zobeh in v prostore med njimi, temveč pa tudi na jeziku. Domneva se, da je na jeziku do 80 % vseh bakterij v ustih. Odmrli deli celic ustne sluznice in ostanki hrane tam tvorijo oblogo, ki bakterijam nudi idealno gojišče. V vdolbinah hrapave površine jezika se škodljive bakterije, ki ne potrebujejo kisika, počutijo še posebej domače. Ker lahko ti mikroorganizmi povzročijo parodontitis, mora biti čiščenje jezika reden del vaše ustne higiene. Prednosti čiščenje jezika: s čiščenjem jezika odstranimo oblogo z jezika skupaj z velikim delom bakterij.

Strokovnjaki domnevajo, da se halitoza, to je zadah, pojavi v ustih do 90 odstotkov vseh primerov. To je deloma posledica bakterij, ki živijo na jeziku in tvorijo hlapne žveplove spojine iz odmrlih celic in ostankov hrane. Slednje so odgovoren za slab zadah.

Priporočamo uporabo strgala za jezik, ki je posebej razvito za optimalno ustno nego. S posebnimi strgali za jezik lahko posebej zmanjšate zgoraj opisane bakterije in jezik osvobodite bele, rumene ali rjave obloge. Z redno in pravilno uporabo bo vaš jezik gladek in zdrav, z bledo rožnatim sijajem in vaš dah bo ostal svež. Prijeten stranski učinek je, da se tudi brbončice med čiščenjem osvobodijo usedlin. To zagotavlja brezskrben občutek okusa.

Pravilna uporaba strgala za jezik

Teoretično bi lahko jezik očistili z zobno ščetko. Ta pa je previsoka, in ko zadene svečko v grlu, pri marsikom v določenem trenutku sproži refleks bruhanja. Zato so razvili ekstra ploska strgala za jezik, ki nežno in učinkovito zrahljajo in odstranijo zgornjo gumijasto plastjo z izboklinami in lamelami.

Na zareze strgala za jezik nanesite antibakterijsko zobno pasto, iztegnite jezik in nanesite čistilo za jezik na najvišjo točko na zadnji strani jezika, ki jo lahko vidite. Nato nežno povlecite strgalo proti konici jezika. Bodite temeljiti, a hkrati pazite, da pri čiščenju ne poškodujete jezika, saj lahko majhne poškodbe povzročijo vstop škodljivih bakterij v krvni obtok. Priporočamo vsakodnevno uporabo po običajnem ščetkanju in nitkanju med zobmi.

Mimogrede, čiščenje jezika ni novodobna iznajdba zahodnega sveta. V Aziji se izvaja že stoletja.

Druge metode čiščenja jezika

Uničite mikrobe na jeziku z zeliščno tinkturo žajblja, mirte in timijana. Trda hrana mehansko odstrani oblogo jezika: žvečenje surovega sadja in zelenjave ali skorje kruha zrahlja oblogo. Drugi mehanski pripomočki so na primer jedilne žlice. Vendar je treba to metodo uporabljati zelo previdno, saj lahko ostri robovi žlice poškodujejo jezik. Za profesionalno čiščenje jezika mnogi zobozdravniki zdaj kot alternativo ponujajo tako imenovane priseske za jezik.

Je obloga na jeziku vedno neškodljiva?

Običajno zobne obloge niso razlog za zaskrbljenost. Lahko pa so tudi znak nekaterih bolezni. Če imate simptome, kot so pekoč jezik, povišana telesna temperatura ali splošno slabo počutje v daljšem časovnem obdobju, je bolje, da naj to pojasni zdravnik.

Delite ta članek z drugimi

Kaj počne strgalo za jezik? Kako in kako pogosto si čistiti jezik?

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni