Kaj pomeni, če dlesni krvavijo in bolijo?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut.

Kdo ne pozna tega? Malo krvi, ko izpljune zobno pasto po umivanju zob, zelo malo ljudem povzroči sum. Pogoste krvavitve dlesni lahko kažejo na parodontitis, to je vnetje zobovja, v najslabšem primeru pa vodijo v izgubo zob. Vendar brez panike po mnenju hamburškega zobozdravstvenega združenja je mogoče zgodnje oblike parodontoze v večini primerov dobro zdraviti. Ne smemo pa prezreti na videz nenevarne krvaveče dlesni.

Kako pride do krvavenja dlesni?

Univerzitetna bolnišnica Ulm navaja, da več kot 80 % vseh odraslih kaže znake gingivitisa, tj. vnetja dlesni. Ta visoka številka je presenetljiva. Bi si lahko mislil? Klasični simptomi te bolezni vključujejo rdečico in otekanje dlesni ter krvavenje dlesni. V večini primerov so krive tako imenovane obloge, torej bakterijske obloge na dlesnih ali v medzobnih prostorih. Pogosto je vse skupaj posledica slabe ustne higiene, obstajajo pa tudi posebne bakterije in drugi dejavniki, kot so sladkorna bolezen, stres in kajenje, ki še posebej prispevajo k bolezni.

Kakšna je nevarnost krvavenja dlesni?

Kot smo že omenili, so lahko krvaveče dlesni poleg slabega zadaha eden od simptomov vnetja dlesni. To se lahko razvije v parodontitis. Parodontitisu vedno sledi gingivitis, ni pa nujno, da se vsak gingivitis razvije v parodontitis. Več o natančnem poteku bolezni si lahko preberete na spletni strani Nemškega društva za parodontologijo (DGParo). Želimo samo pojasniti, zakaj bi morali krvaveče dlesni jemati resno in jih zdraviti (ali dati zdraviti). Razlaga je jasna: nezdravljena ali prepozno odkrita parodontoza postopoma uničuje parodont in čeljustno kost, kar lahko sprva privede do majavosti in na koncu do izgube zob. Nacionalno združenje zobozdravnikov (KZBV) še navaja, da se bakterije zaradi takšnega vnetja lahko širijo po telesu in s tem predstavljajo povsem drugačna tveganja za splošno zdravje. Zlasti tveganje kapi, bolezni obtočil in prezgodnjih porodov je razmeroma veliko v povezavi s parodontozo.

Ker lahko zobozdravnik odkrije in zdravi vnetje dlesni v zgodnji fazi, priporočamo, da ga obiščete, če imate simptome, kot so pogosto krvavenje dlesni in slab zadah.

Kaj lahko storite, če vam krvavijo dlesni?

Kot pri vseh bakterijskih težavah v ustni votlini tudi redno in temeljito umivanje zob dela čudeže. S pomočjo zobne ščetke, ki ne sme biti starejša od treh mesecev, in antibakterijske zobne paste lahko odstranite velike površine ostankov hrane in zobnih oblog, ki so vzrok za krvavenje dlesni in s tem povezano vnetje dlesni. Tu je najpomembnejša prava tehnika, saj je treba doseči ne le vse zobne površine, ampak tudi prostore med njimi. Za to lahko uporabite tudi zobno nitko. Zobozdravniki priporočajo, da si zobe umivate vsaj tri minute dvakrat do trikrat na dan. A pozor, ne smete uporabljati preveč sile, sicer si lahko poškodujete dlesni, ki so sicer občutljive. Če so dlesni že poškodovane, bodite pozorni na posebej nežno in skrbno čiščenje, sicer se lahko bakterije še naprej razmnožujejo. Tu bi bilo smiselno uporabiti mehkejše zobne ščetke.

Nič manj pri preprečevanju vnetja dlesni ni antibakterijska ustna vodica, ki uniči tudi škodljive bakterije v celotni ustni votlini.

Močno priporočamo tudi, da kot del vsakodnevne nege zob uporabljate strgalo za jezik. S posebnim strgalom za jezik lahko nežno in učinkovito odstranite obloge s površine jezika, ki so pogosto krive za žvepleno-gnile vonjave. Kot lahko vidite, jezika pri ustni higieni ne smete zanemariti.

Če krvavenje dlesni po nekaj dneh ne izgine kljub izboljšani ustni higieni, bi morali obiskati zobozdravnika. Naš nasvet je, da če imate krvaveče dlesni, ne zganjajte panike, ampak to vzemite resno in spremljajte. Pri zobozdravniških pregledih je mogoče parodontitis odkriti in zdraviti v zgodnji fazi zato teh pregledov ne izpuščajte.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni