Belo obložen jezik: Kaj pa, če je moj jezik bel?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut.

Tanka bela plast na jeziku, čeprav ni posebej estetska, je večinoma neškodljiva. Obloga je sestavljena iz odmrlih celic, mikroorganizmov in ostankov hrane, ki se prilepijo na površino jezika. Lahko pa se na jeziku pojavi tudi kot stranski učinek bolezni.

Kaj povzroča belo oblogo na jeziku?

Z redno – po možnosti vsakodnevno – uporabo strgala za jezik in dobro splošno ustno higieno mora biti jezik bledo rožnat. V najboljšem primeru mora biti na njem lahka, tanka bela plast, ki jo je mogoče zlahka odstraniti s strgalom za jezik in ne ostane trajna. Neškodljiva bela obloga na jeziku je mešanica konic papil, klic, sluzi lastnega telesa, starih celic in ostankov hrane. Posebno veliko klic je na zadnji tretjini jezika. Tekoče diete lahko prav tako povzročijo belo obložen jezik, kot tudi prehlad in suha usta, povezana z zdravili. Obloženost jezika je pogosto posledica uživanja alkohola in tobaka.

Vendar pa je plak lahko tudi simptom nalezljivih bolezni. Belo obložen jezik je pogosto posledica vnetja želodčne sluznice ali druge bolezni prebavil. Kriva je lahko tudi virusna okužba ali prehlad z ali brez povišane telesne temperature. Pri slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa je opazno svetel tudi jezik. Pri levkoplakiji so na površini jezika ali na robu jezika belkaste, čvrste obloge, pa tudi na drugih sluznicah, pri trebušnem tifusu pa so na sredini jezika sivobeli predeli z rdečo obrobo. Okužba s kvasovko Candida albicans se kaže kot bela sirasta obloga.

Če so zobne obloge zelo trdovratne, zlasti če jih spremljajo neprijetni učinki na počutje v ustih ali splošno zdravje, je bolje obiskati zdravnika, da izključi druge bolezni ali začne zdravljenje.

Kaj lahko storite glede belo obloženega jezika?

Tudi če ni resnih težav, je še vedno priporočljivo, da se aktivno borite proti belim oblogam. Ker ne samo, da ni posebej lepo na pogled – bakterijska obloga na jeziku je tudi glavni vzrok za slab zadah, ki ga v strokovnem žargonu imenujemo halitoza. Do 80 odstotkov vseh bakterij, ki povzročajo zadah iz ust, se nahaja na površini jezika, številne vdolbine na hrapavi hrbtni strani jezika pa so najprimernejša mesta za naselitev škodljivih bakterij, ki za življenje in razmnoževanje ne potrebujejo kisika in spodbujajo vnetje ustne votline.

Eden od načinov za nadzor količine obloge na jeziku je prehrana. Vlaknine v žitih, sadju in zelenjavi ustvarjajo mehansko trenje. Posledično se obloga praktično izbriše z jezika. Po drugi strani pa lahko prehrana z mehko in tekočo hrano povzroči širjenje obloge na jeziku."

Vsekakor umivanje zob dvakrat na dan ni dovolj, čeprav je čiščenje z zobno ščetko, zobno pasto in zobno nitko osnova optimalne ustne higiene. Za preprečevanje bele obloge na jeziku priporočamo uporabo strgala za jezik z rebri in izboklinami, ki je bilo razvito posebej za ta namen. To preizkušeno sredstvo za samozdravljenje belo obloženega jezika nežno, trajno in učinkovito odstrani bakterijske usedline. Ploščata oblika preprečuje naravni refleks bruhanja in z malo vaje to ni več neprijetno in postane običajen del dnevne rutine. Iztegnite jezik daleč ven in z ostrim delom strgala za jezik nežno nanesite antibakterijsko zobno pasto na vrh jezika. Nato strgalo za jezik položite z lamelno stranjo na najbolj zgornjo vidno točko jezika in previdno potegnite oblogo jezika proti konici jezika. Morebitni zadah iz ust, ki se lahko pojavi v belo obloženem jeziku, bo kmalu stvar preteklosti. Namesto tega je v ustih prijeten občutek svežine, saj so tudi brbončice osvobojene zamašenih oblog.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni