Katera hrana je škodljiva za dlesni?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Zaščita dlesni mora biti na prvem mestu, še posebej v odrasli dobi. Tudi neupoštevanje krvavečih dlesni ima lahko resne posledice za vaše zobe. Ta članek pojasnjuje pomen in vzdrževanje zdravih dlesni. Prehrana ima pri tem pomembno vlogo.

Zakaj je zaščita dlesni tako pomembna?

Dlesni so del ustne sluznice. Ta bistveni del ustne votline prekriva zobe od čeljustne kosti do temena. Ponuja predvsem zaščitno in držalno funkcijo. Stabilizirajo zobe in preprečijo vdor škodljivih bakterij v čeljust in korenine zob. Odmik dlesni, na primer zaradi vnetja dlesni, vodi v najslabšem primeru do izgube zob.

Da bi to preprečili, je bistvenega pomena optimizirana ustna higiena, ki vključuje umivanje zob dvakrat na dan z zobno ščetko in zobno pasto, uporabo zobne nitke za vrzeli in votline, antibakterijsko ustno vodico in čiščenje jezika s čistilom za jezik. Toda tudi prehrana je v povezavi z zdravjem dlesni pomembna.

Vloga prehrane – dobra in slaba hrana za dlesni

Številne bolezni zob in dlesni izvirajo iz slabe prehrane. Ljudje, ki se slabo prehranjujejo, pogosto trpijo zaradi pomanjkanja energije ali beljakovin. To poveča dovzetnost za bakterijske okužbe, saj telo potrebuje energijo in beljakovine v jajčnem beljaku za vzdrževanje imunskega sistema. Prekomerna telesna teža negativno vpliva tudi na imunski odziv. Zato sta podhranjenost in debelost dejavnika tveganja za parodontitis.

Pri akutnem vnetju dlesni je število slabih bakterij v ustni votlini večje kot običajno. Te pridejo v nižje ležeče dele dlesni in jih zrahljajo z zobnih vratov. Imunski sistem v ustih dodatno oslabi lastna obramba telesa, saj nastale presnovne molekule – tako imenovani prosti radikali – dodatno poškodujejo tkivo. Ta učinek se poveča z določenimi živili.

Po znanstvenih študijah nizka raven vitamina C poveča tveganje za parodontitis. Sadje, kot so rakitovec, citrusi in jabolka, vsebujejo velike količine vitamina C, vendar lahko tudi zelenjava zadovolji potrebo. Brokoli ali sveža špinača sta odličen vir vitamina C in hkrati zobem bolj prijazna.

Surovo sadje in zelenjava vsebujeta tudi vlaknine in sta idealna kot prigrizek. Zahteva močno žvečenje, kar posledično spodbuja izločanje sline, ki izpira kisline in sladkorje iz ust. Svetujemo pa previdnost pri vseh vrstah sadja s posebno visoko vsebnostjo fruktoze ali kisline. Čeprav so banane zdrave, lahko spodbujajo zobno gnilobo. Zato je priporočljivo, da si zobe umijete čim prej. Kisla živila, kot so citrusi, napadejo zobno sklenino in takojšnje ščetkanje je bolj naporno. Zato mnogi zobozdravniki priporočajo, da po zaužitju kisle hrane počakate pol ure. Če to ni mogoče, si zobe umivajte neposredno, saj je to vsekakor bolje, kot da si jih sploh ne umijete.

Imunski sistem in zdrave dlesni ne potrebujejo samo vitamina C. Če vitamina A primanjkuje, se sluznica v ustih izsuši. Suha usta so dobro gojišče za vnetne bakterije. Obnovo celic podpira vitamin E, vitamin D pa ima pomembno vlogo pri presnovi kalcija. Da bi pospešili celjenje ran, morate v svojo prehrano vključiti živila z visoko vsebnostjo folne kisline, kot so paradižnik, stročnice, šparglji, zelje in polnozrnati izdelki.

Minerali krepijo zobe in kosti ter so pomemben del prehranske terapije. Nizek vnos magnezija poveča tveganje za parodontitis, saj mineral podpira ohranjanje kosti in zob. Oreščki, sončnična semena, sezam ali stročnice so bogati z magnezijem.

Ciljana prehrana lahko pospeši obnovo imunskega sistema, saj je znanstveno dokazana povezava med prehrano in parodontozo. Za preprečevanje bolezni dlesni in parodontalne bolezni priporočamo 2 do 3 obroke dnevno, 3 pesti zelenjave in 2 pesti sadja z malo sladkorja, veliko beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Popiti morate tudi vsaj 2 litra vode ali vsaj pijače brez sladkorja. Zdravljenje lahko podpirajo tudi protivnetne začimbe, kot so kurkuma, ingver in muškatni orešček.

Delite ta članek z drugimi

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni