Katera ustna vodica za parodontalno bolezen? Kaj počne klorheksidin?

Branje tega članka vam bo vzelo 4 minut

Redno izpiranje ust je del temeljite ustne higiene, prav tako umivanje zob z zobno ščetko in zobno nitko ter čiščenje jezika s posebnim strgalom za jezik. Ustne vodice bi zagotovo morale biti sestavni del vsakodnevne ustne nege. Vendar obstaja široka paleta različnih ustnih vodic z različnimi učinkovinami, zato izbira ni vedno enostavna.

Kaj je pravzaprav ustna vodica?

V nasprotju s splošnim izrazom je ustna vodica z zobozdravstvenega vidika seveda nekaj drugega kot voda. Obstaja veliko različnih mešanic, med njimi kozmetični izdelki v koncentrirani obliki, raztopine za nego dlesni in medicinske ustne vodice s preventivnimi ali kurativnimi učinkovinami. Kozmetične ustne vodice vsebujejo do 30 odstotkov alkohola. To je treba upoštevati pri izbiri, saj ustne vodice, ki vsebujejo alkohol, niso primerne za vsakogar. Priporočamo uporabo ustne vodice brez alkohola, še posebej za dolgotrajno uporabo. Ker ustna vodica spada pod "Uredbo o kozmetičnih izdelkih", ni nujno, da ima dokazan učinek kot medicinska ustna vodica. Učinkuje pa tudi sestavina ustnih vodic, ki neguje dlesni. Fluorid remineralizira zobe in morebitne izpostavljene površine korenin. Na ta način so zobje zaščiteni pred zobno gnilobo. Nekatera zelišča lahko pospešijo prekrvavitev in tako poskrbijo za boljšo oskrbo s kisikom bogato krvjo. To krepi dlesni in jih naredi bolj odporne proti bakterijam. Druge sestavine, kot sta alantoin ali vitamin A, imajo pomirjujoč učinek na draženje, kombinacija amino-fluorida in kositrovega fluorida pa lahko uniči mikrobe.

Običajna ustna vodica je zato zagotovo lahko dovolj za normalno čiščenje zob in ust. Deluje razkuževalno in v povezavi z rednim in temeljitim umivanjem zob dokazano odstranjuje zobne obloge, torej nevarne zobne obloge. To pomembno prispeva k preprečevanju vnetja dlesni, ki se lahko razvije v nalezljivo bolezen parodonta: parodontitis. Toda tudi če že trpite za to boleznijo, je prava ustna vodica bistveni del zdravljenja.

Medicinska ustna vodica

V primeru akutne parodontalne bolezni je najbolje uporabiti ustne vodice s klorheksidinom, ki ne smejo vsebovati alkohola. Močan antibakterijski učinek je še posebej pomemben pri akutnem vnetju. Vendar ne pozabite, da ustna vodica s klorheksidinom ni nadomestilo za običajno rutino nege ustne votline in zob. Terapevtsko ustno vodico, ki vsebuje 0,2 % klorheksidina, je treba uporabljati le približno dva tedna.

Upoštevati je treba tudi, da sestavina klorheksidin v času uporabe obarva zobe in jezik rjavkasto. To površinsko pigmentno oblogo lahko zobozdravnik po terapiji odstrani s profesionalnimi sredstvi za čiščenje zob. Za optično "samopomoč" si lahko pomagate z zobnimi pastami z abrazivnim učinkom, ki "zdrgnejo" zobne obloge. Vendar je treba te zobne paste uporabljati zmerno in ne več kot enkrat na teden. Klorheksidin lahko dolgotrajno vpliva tudi na čutenje okusa, vendar tudi ta stranski učinek izgine po ukinitvi izdelka.

Preventiva

Najboljši način za nego ustne votline je seveda umivanje zob dvakrat na dan. To mora biti pri parodontitisu še posebej temeljito, da res učinkovito odstranimo škodljive zobne obloge, ki so glavni vzrok parodontoze. Zobna ščetka ne sme biti pregroba, da bi se izognili dodatnim poškodbam, hkrati priporočamo uporabo zobne paste, oblikovane za periodontitis, s katero ne preprečite le simptomov, ampak tudi vzroke vnetja. Uporabite za odstranjevanje zobnih oblog iz vrzeli in votlin, preden se lahko razvijejo v zobni kamen. Čiščenje jezika naj bo tudi sestavni del vsakodnevne ustne higiene, saj je kar do 80 % bakterij v ustih na jeziku.

Delite ta članek z drugimi

Katera ustna vodica za parodontalno bolezen? Kaj počne klorheksidin?

Naši zobozdravniki priporočajo

ali

Poskušate najti pravi izdelek za svoje dlesni?

Opravite naš test o dlesnih in odkrijte najboljše priporočene izdelke za svoje specifične potrebe

Opravite test

Vse o zdravju dlesni