Zdravljenje dlesni in zob z vodikovim peroksidom

Branje tega članka vam bo vzelo 3,5 minut

Morda vam je vodikov peroksid dobor poznan in imate celo rjavo plastično stekleničko z njim spravljeno v omarici z zdravili za čiščenje ureznin in odrgnin. Toda ali ste vedeli, da je uporaben tudi pri ustni negi? Od pomoči pri zdravljenju bolezni dlesni do beljenja zob. Vodikov peroksid je vsestranski spremljevalec vašega ustnega zdravja.

Zdravljenje bolezni dlesni z vodikovim peroksidom

Poleg uporabe v prvi pomoči, lahko izpiranje ust z nizko koncentracijo vodikovega peroksida pripomore k bolj zdravemu nasmehu. Zobozdravniki ga uporabljajo že leta. Po podatkih Nacionalne revije za registrirane zobozdravstvene strokovnjake (RDH), zobozdravniki uporabljajo vodikov peroksid že od leta 1913, kot pomoč pri zdravljenju bolezni dlesni in zmanjševanju oblog na zobeh.

Vodikov peroksid pomaga uničiti bakterije, odgovorne za bolezni dlesni, na dva načina. Prvi je sproščanje kisika. Če ste kdaj opazili, da v peroksidu nastajajo mehurčki, je to zato, ker se sprošča kisik. Kisik pomaga odpraviti patogene pri najbolj agresivnih oblikah bolezni dlesni. Prisotnost kisika oteži (če ne celo onemogoči) preživetje anaerobnih bakterij.

Drugi način uporabe vodikovega peroksida, ki lahko pomaga pri zdravljenju bolezni dlesni in izboljšanju zdravja dlesni, je uničenje celičnih sten bakterij. RDH poudarja, da je pogosto najučinkovitejši način za uničenje bakterij, ki se nahajajo globoko v obzobnih žepkih, nanos peroksida v obliki gela s pomočjo zobnega nastavka. Zobozdravnik bo pustil nastavek v vaših ustih vsaj 10 minut, da bo gel vodikovega peroksida dosegel in uničil bakterijske celice, ki so prisotne v obzobnem žepku.

Vodikov peroksid za ustno higieno

Iščete način, kako čimprej uničiti bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni? Ne iščite več. Vodikov peroksid, h2o2, se lahko uporablja tudi kot preventivni ukrep! Uporaba 3% raztopine vodikovega peroksida z vodo (na voljo v večini lekarn) lahko pomaga odstraniti zobne obloge s površine vaših zob in izniči začetne znake bolezni dlesni. Poskusite lahko tudi z izpiranjem ust z vodikovim peroksidom, tako da zmešate raztopino, sestavljeno iz polovice vode in polovice 3% vodikovega peroksida. Uporabite zobno ščetko z mehkimi ščetinami, da nanesete 3% raztopino enkrat na dan po ščetkanju in nato nadaljujte s svojo dnevno rutino nitkanja.

Beljenje zob

Vodikov peroksid ima posebno mesto tudi v estetskem zobozdravstvu, saj je eno od njegovih bolj znanih načinov uporabe, beljenje zob. Količina vodikovega peroksida v belilnem izdelku je odvisna od njegove vrste in načina uporabe. Na primer, nekatere belilne zobne paste vsebujejo vodikov peroksid, ki je belilna sestavina, priporočena s strani strokovnjakov. Beljenje zob z vodikovim peroksidom očisti madeže, ki razbarvajo zob od znotraj navzven, v nasprotju z zobnimi pastami, ki uporabljajo visoko čistilni silicijev dioksid, ki odstrani samo površinske madeže na zunanji plasti zoba. Torej, če iščete način za preprosto domačo uporabo, ki ni predrag, je lahko belilna zobna pasta z vodikovim peroksidom prava izbira!

V kolikor iščete takojšnjo in bolj drastično rešitev za beljenje, razmislite o tem, da namenite nekaj denarja in se odločite za profesionalno beljenje v zobozdravniški ordinaciji. Nobena zobna pasta ne vsebuje toliko vodikovega peroksida kot izdelek za beljenje zob, ki ga nanese vaš zobozdravnik. Višja koncentracija pomeni, da vodikov peroksid beli zobe hitreje kot zobne paste z nizko koncentracijo ali izdelki za beljenje zob, ki se prodajajo brez recepta.

Ali je vodikov peroksid varen?

Ob pravilni uporabi in v skladu z navodili proizvajalca, je beljenje zob z vodikovim peroksidom, varno in učinkovito. Za namen zdravljenja dlesni, je vodikov peroksid običajno varen, če ga uporabljate po navodilih. Čeprav vam najverjetneje ne bo hudega, če zaužijete malo vodikovega peroksida, ki ga imate v omarici z zdravili, pazite, da ne zaužijete močnejše koncentracije. Vedno preverite nalepko proizvajalca in vse izdelke, ki vsebujejo vodikov peroksid, uporabljajte v skladu z navodili.

Četudi je vodikov peroksid lahko dostopen in ga imate morda celo doma, je dobro, da se posvetujete s svojim zobozdravnikom, predno ga začnete uporabljati v ustih. Zobozdravnik vam lahko priporoči pravi izdelek za uporabo, ne glede na to, ali iščete bolj zdrave dlesni ali bolj bel in samozavesten nasmeh.

Naši zobozdravniki priporočajo

Vse o zdravju dlesni